Odklad verdiktu o Temelínu uleví politikům

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín

Politikům přišel pád vlády docela vhod. Minimálně proto, že letos nebudou muset rozhodnout, kdo dostaví jadernou elektrárnu Temelín. Na odkladu konečného rozhodnutí se shodli odcházející ministři průmyslu a financí Martin Kuba a Miroslav Kalousek s designovaným premiérem Jiřím Rusnokem.

„Stavět se začne někdy v roce 2018, 2019 nebo později. Několik měsíců, o které se rozhodnutí posunou, na strategickém záměru nic nezmění,“ uvedl v České televizi Rusnok. Konečné slovo by měla mít až vláda vzešlá z voleb. V takovém případě se může výběr dodavatele protáhnout o více než rok.

Původně chtěl ČEZ oznámit vítěze tendru na podzim a na konci roku s ním podepsat smlouvu. „Zatím se držíme harmonogramu. Pro ČEZ je hlavní úkol dojednat co nejlepší smlouvu v co nejkratším čase,“ uvedl Pavel Cyrani, ředitel pro strategii ČEZ. Připouští však, že pozdější rozhodnutí může dát elektrárenské společnosti více prostoru pro dojednání lepších podmínek s rusko–českým konsorciem MIR.1200 a americkým Westinghouse.

„Nadále se budeme věnovat jednáním s ČEZ, která pokračují podle plánu,“ komentuje situaci Pavel Janík, výkonný ředitel Westinghouse v České republice. „Z našeho pohledu by mírné změny v časovém harmonogramu nebyly dramatické. Zbytečné odkládání finálního verdiktu by však bylo špatnou zprávou pro Českou republiku,“ míní Josef Perlík, ředitel projektu Dostavba JE Temelín 3,4 ve společnosti Škoda JS.

„Pro politiky je nynější situace výhodná. Bylo by pro ně složité zdůvodňovat, proč mají domácnosti a firmy platit podporu elektřiny z nových bloků,“ myslí si Jan Ondřich z poradenské společnosti Candole Partners. Dodává, že i kdyby politici měli vůli dostavbu prosadit, zdržení se projekt nevyhne.

Pro vyhodnocení celé ekonomiky nového Temelína bude klíčové nastavení mechanismu cenové podpory, který by měl být v novém zákoně o podporovaných zdrojích energie a prováděcích vyhláškách. Jejich příprava i kvůli politické krizi může ještě dva roky trvat, domnívá se Ondřich. Pouhý odklad rozhodnutí o rok či dva Česko ani ČEZ nepoškodí.

Kdo rozhoduje o Temelínu Nyní vyjednává ČEZ s oběma uchazeči o dostavbu Temelína o podmínkách dodávky. Po skončení jednání představenstvo společnosti doporučí uzavřít smlouvu dostavbě s vítězným uchazečem. Dozorčí rada, kde má hlavní slovo stát jako většinový vlastník, musí s výběrem souhlasit. Definitivní schválení dodavatele provede valná hromada. „Pořád je ve hře varianta, že na základě dojednaných podmínek se dostavba ekonomicky nevyplatí a představenstvo vítěze tendru nevybere,“ říká Pavel Cyrani, ředitel pro strategii ČEZ.