Odvážné sny o břidlicové revoluci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průzkum ložisek břidlicového plynu v Evropě je zatím v počátcích, některé země ho přesto už dlouho hojně využívají slovně. Na vlně amerických úspěchů začaly snít svůj sen o plynové nezávislosti na Moskvě nebo alespoň o vyjednání nižších cen ruské suroviny. Typickými příklady jsou Varšava a Kyjev. Jejich naděje ale zřejmě nebudou tak snadno splnitelné. Podle nejnovějších odhadů je v Polsku plynu méně, než se čekalo, a jeho těžba bude dost náročná.

Skutečná velikost zásob a rentabilita těžby je v některých zemích zpochybňovaná už delší dobu. Velkou ránu břidlicovým plánům ale zasadila březnová revize polských zásob. Státní geologický institut uvedl, že podle něj má stát k dispozici jen 346 až 768 miliard metrů krychlových suroviny. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) přitom předtím odhadoval polské rezervy suroviny na 5,3 bilionu metrů krychlových. Varšava se přesto domnívá, že je zdrojů dost na pokrytí domácí spotřeby na příštích 35 až 65 let.

Znepokojující však nejsou jen nové polské zprávy o rozsahu zásob, ale také zkušenosti s prvními vrty. ExxonMobil například oznámil, že výsledky dvou průzkumů v oblasti Baltského moře zaostaly za očekáváním. Proud plynu byl o poznání slabší oproti srovnatelným zdrojům ve Spojených státech, i když někteří těžaři namítají, že i tam byly počáteční výsledky neuspokojivé. V neposlední řadě se hovoří o tom, že náklady na jeden vrt jsou oproti Spojeným státům třikrát vyšší.

Dotčené firmy každopádně považují za předčasný plán vlády Donalda Tuska uvalit na ně daň, i když nižší než na producenty mědi a stříbra. Podle nich to může průzkumu uškodit.

Zásoby přidlicového plynu v EvropěZásoby přidlicového plynu v Evropě | EIA

Zatímco ve Spojených státech břidlicový plyn zcela mění trh, čeká se, že v Evropě ho spíš jen trochu ovlivní. Agentura Reuters nedávno uvedla, že v USA už je v provozu více než 25 tisíc vrtů, v Evropské unii zatím jen 31 zkušebních. Z nich se 22 nachází v Polsku, tři v Británii a zbylé v Německu. Očekává se přitom, že tvorba infrastruktury potřebné k těžbě a dopravě suroviny potrvá dekádu.

Rusové proto zatím zůstávají poměrně klidní. „Upřímně řečeno, tenhle optimismus nesdílím. Obvykle to přichází od politiků a dalších veřejných osob, které nemají zkušenost s plynovým průmyslem. Podle našich kalkulací nekonvenční plyn v Evropě hru nezmění – zřejmě se rozvine, ale opakování amerického břidlicového boomu je nepravděpodobné,“ myslí si Taťána Mitrova, expertka Energetického střediska Skolkovo.

Některé evropské země se navíc staví k těžbě břidlicového plynu z ekologických a geologických důvodů poměrně negativně. Ve Francii a Bulharsku je průzkum jeho ložisek zakázaný. Britové vrty pozastavili kvůli podezření, že s nimi bylo spojeno zemětřesení na severozápadě země.

Spojené království přitom v těchto dnech přišlo s novými dílčími poznatky o svých ložiscích. Podle nich by na tom mohlo být, co se zásob týče, lépe než Polsko. Tam naopak velké obavy z bezpečnosti těžby nejsou, průzkum z uplynulého roku ukazuje, že proti ní jsou jen čtyři procenta lidí.

Opatrný přístup ovšem sklízí pochvalu u ekologů. Ve Spojených státech si environmentalisté stěžují, že těžaři mohou zamořit podzemní zásoby vod, a označují jejich počínání za netransparentní. Mezi znepřátelenými stranami dochází k ostrým bojům. Prezident Barack Obama v lednu oznámil, že jeho administrativa firmám nařídí, aby zveřejnily, jaké chemikálie používají k uvolňování plynu.

Tvrdá realita. V USA břidlicový plyn zcela mění trh, v Evropě ho ale jen trochu ovlivní. Zásob je méně, než se čekalo, a těžba dost náročná.
Představy některých zemí o plynové nezávislosti
na Rusku nejsou snadno splnitelné. Na snímku je
těžební věž z polského PomořanskaTvrdá realita. V USA břidlicový plyn zcela mění trh, v Evropě ho ale jen trochu ovlivní. Zásob je méně, než se čekalo, a těžba dost náročná. Představy některých zemí o plynové nezávislosti na Rusku nejsou snadno splnitelné. Na snímku je těžební věž z polského Pomořanska | profimedia.cz

Kyjev je optimistický

Svých na evropské poměry celkem rozsáhlých zásob v poslední době při jednání s Ruskem stále více využívá Ukrajina. Vláda věří, že rezervy jsou ještě větší, než odhaduje EIA. Ministr zahraničí Kosťantyn Hryščenko před několika dny na svém blogu uvedl, že podle předpokladů firmy Royal Dutch Shell bude země schopná přestat do roku 2030 plyn dovážet. Společnost, která už loni oznámila rozsáhlé investice do dobývání břidlicového plynu na Ukrajině, plánuje podle ministra letos začít s vrty. Koncem února vláda ohlásila velké tendry na průzkumná práva ve dvou oblastech.

Americký boom

V roce 2000 představoval břidlicový plyn pouhé jedno procento americké plynové produkce. V loňském roce už to bylo 30 procent a čísla stále stoupají. Celková těžba plynu loni překonala téměř 40 let starý rekord. Odhaduje se, že se USA díky produkci plynu a ropy z břidlicových ložisek do dvou desetiletí stanou energeticky soběstačné. Břidlicový plyn se stal výzvou pro uhelný průmysl a ekonomicky znevýhodnil stavby jaderných elektráren. Někteří odborníci označili příklon k těžbě této suroviny za největší energetickou revoluci svého života. Odhaduje se, že díky jejímu dobývání dosud vzniklo na půl milionu pracovních míst.