OPEC je pod tlakem, Rusko a Saúdská Arábie požadují navýšení těžby ropy

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Rusko a Saúdská Arábie prosazují, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci od července výrazně zvýšili těžbu ropy. Zdůvodňují to snahou pokrýt rostoucí poptávku a nahradit výpadek zásobování z Venezuely a z Libye. Několik členů kartelu včetně Íránu je ale proti.

"Poptávka po ropě obvykle nejvýrazněji stoupá ve třetím čtvrtletí... Pokud nepodnikneme žádné kroky, můžeme čelit deficitu," řekl novinářům ruský ministr energetiky Alexandr Novak. "Podle našeho názoru by to mohlo vést k přehřátí trhu," dodal.

Rusko chce, aby OPEC a jeho spojenci zvýšili těžbu o 1,5 milionu barelů denně, což by v podstatě smazalo nynější omezování těžby. To činí zhruba 1,8 milionu barelů denně a OPEC spolu s nečlenskými státy je uplatňuje od začátku loňského roku. Díky těžebním limitům se podařilo zvýšit průměrnou cenu ropy na 75 dolarů za barel z minima kolem 27 dolarů za barel v roce 2016.

OPEC se sejde v pátek, aby projednal další těžební politiku v situaci, kdy někteří velcí spotřebitelé ropy v čele se Spojenými státy a Čínou volají po levnější ropě. Vyšší těžba podle nich podpoří i růst globální ekonomiky.

Pro postupné uvolnění těžby je Saúdská Arábie, která je de facto lídrem kartelu, a nečlenské Rusko. Proti je Írán, Irák, Venezuela a také Alžírsko. Irák a Írán, druhý a třetí největší producent OPEC, argumentují tím, že takový krok by porušil předchozí dohody, podle nichž mají těžební restrikce platit do konce letošního roku. Jak ale podotýká agentura Reuters, oba státy by těžbu zvyšovaly jen obtížně. Íránu dělají problémy nové americké sankce, které postihují ropný průmysl, zatímco Irák má těžební výpadky. Podle Teheránu jsou problémy na trhu s ropou politického rázu, nikoli výsledkem nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.

Poptávka po ropě se poslední dva roky zvyšuje, roční nárůst přesahuje 1,5 procenta. Očekává se, že světová spotřeba ropy dosáhne v příštím roce hranice 100 milionů barelů denně.

Pokud se těžaři nyní dohodnou na zvýšení produkce ropy, ruský ministr Novak předpokládá, že by se zástupci těžebních zemí opět mohli sejít v září a dopad tohoto kroku zhodnotit.