Orbán získal vytoužený monopol na skladování a distribuci plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil loni v srpnu, že „v průběhu několika vteřin“ koupí od Němců zpět E. ON. Zmíněné vteřiny nakonec trvaly více než rok, po několika odkladech se transakce definitivně uskuteční 30. září.

Plynárenské odvětví prodala společnosti E. ON maďarská firma MOL v roce 2006. Důvodem nynějšího odkupu je úsilí Orbánova kabinetu o upevnění energetické bezpečnosti a také snaha udržet ceny energií na nízké úrovni. Vláda tak získá skladovací kapacity, distribuční síť i právo jednat s Gazpromem o cenách suroviny.

Opozice a různá média však hledají odpověď na otázku, jestli Maďarsko aktuálním nákupem neprodělá. Ohodnocení dvou firem E. ON ani jiné dokumenty totiž vláda nezveřejňuje. Opoziční expert István Józsa navrhuje vytvořit parlamentní vyšetřovací komisi, podle něj dává vláda za E. ON násobek reálné tržní ceny. „Vláda doteď nákup plynárenských odvětví E. ON nedokázala hodnověrně vyargumentovat,“ podotýká.

Německý gigant se obchodu nebránil, protože úředně určované ceny plynu mu působily ztráty. Ale svou cenu stanovil vysoko, nad miliardu eur. Na získání tohoto balíku maďarská vláda neměla dost peněz. Prostředky hledala dlouho, až jí přišla na pomoc i Bank of China asi se 130 miliony eur. Další peníze poskytly ING Bank a domácí banky v čele s OTP a něco přihodila vláda ze svých rezerv. Gestor celého obchodu a budoucí majitel firem, státní Maďarské elektrické závody (MVM), už mají připravenou celou částku, jež nakonec zůstala pod miliardou eur.

Transakce zatíží státní dluh, který opět vystoupí nad 80 procent HDP. Pocit suverenity však za to vládě stojí. Zvlášť když preferuje snižování režijních nákladů domácností. V listopadu se očekává už druhé v pořadí; ceny plynu, elektrické energie, dálkového tepla a později i ostatních služeb pro domácnosti by měly klesnout o jedenáct procent.

V souvislosti s těmito kroky Orbán v úzkém kruhu mozkového trustu okolo vládní strany Fidesz nedávno konstatoval, že je ze strany nadnárodních společností vlastnících veřejné sítě či dodávajících energie možné očekávat soustředěný útok proti vládě. „Musíme však uzavřít období, kdy dodavatelé energií mohli vydělávat na lidech,“ zdůraznil premiér. Dodal, že nový chystaný zákon o síťových službách pro obyvatelstvo znemožní profit, celé odvětví bude neziskové.