Pačes: Dostavba Dukovan je důležitější než temelínský tendr

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže Zdroj: CTK

Výstavba nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany je podle místopředsedy dozorčí rady společnosti ČEZ Václava Pačese důležitější než dotažení temelínského tendru. Uvedl to bezprostředně poté, co energetická společnost tendr na dostavbu temelínských bloků zrušila.

Na projektu nových bloků v Dukovanech již ČEZ několik let pracuje, zprovoznit by je chtěl kolem roku 2035. Licence na jejich provoz má zatím do roku 2015 a bude usilovat o jejich prodloužení. Nejprve do roku 2025 a pak až do roku 2035.

Případný nový blok by mohl vyrábět proud 60 let. „Na konci příštího roku budeme mít dokončenu dokumentaci k oznámení záměru výstavby pátého bloku v Dukovanech, tedy podklady k zahájení procesu hodnocení vlivu pátého bloku na životní prostředí - proces EIA. Poté plánujeme spuštění EIA,“ uvedl již dříve mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Například Rakousko se ale již vyjádřilo, že s plánem prodloužit životnost Dukovan nesouhlasí. V připomínkách k návrhu české státní energetické koncepce tvrdí, že Dukovany vykazují slabá místa, která nelze vyřešit modernizací.

Konec tendru

Zrušení tendru na dostavbu Temelína oznámil ČEZ ve čtvrtek dopoledne. Že je situace okolo jaderné elektrárny neudržitelná, se podle Pačese ale ukazovalo již před několika měsíci. I přesto, že ČEZ tendr zrušil, hodlá na projektu dostavby jaderných bloků dál pracovat. „Proto dozorčí rada se zrušením tendru souhlasila a představenstvo nabádá, aby se dál pokračovalo,“ zmínil Pačes.

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš věří, že k výstavbě bloků v budoucnosti dojde, ale časový horizont neupřesnil. Také odmítl, že by rozhodnutí o zrušení tendru ovlivnila ukrajinská krize.

„Na energetickém trhu panuje neutěšená situace a nejistá doba bude pokračovat,“ vysvětloval jeden z důvodů, proč ČEZ tendr zrušil. Daniel Beneš rozhodnutí polostátního podniku zdůvodnil mimo jiné nízkými cenami elektřiny, které ohrožují ekonomickou návratnost veškerých investic do energetických zdrojů. Rozhodnutí ČEZ předcházela komunikace s vládou. Ta už včera odmítla dát státní záruky.

Beneš připomněl také, že si ČEZ v zadávacích podmínkách veřejné zakázky vymínil, že může tendr kdykoliv zrušit bez sankcí.