Pawlak: Za Nabuccem musí stát silný lídr

Bezpečnost. Národní energetické
distribuční systémy by měly být propojeny tak, aby nezůstaly žádné opuštěné ostrovy bez dodávek, říká polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak

Bezpečnost. Národní energetické distribuční systémy by měly být propojeny tak, aby nezůstaly žádné opuštěné ostrovy bez dodávek, říká polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak Zdroj: e15

Odhaduje se, že Polsko má velké rezervy břidličného plynu a podobné odhady platí pro Ukrajinu. Díky této nekonvenční surovině mohou v energetické Evropě nastat velmi významné změny – obdobně jako nastaly ve Spojených státech, předpokládá polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak v rozhovoru, který proběhl v rámci vratislavského setkání evropských ministrů řídících energetické rezorty.

*E15: Je Evropa v otázce energetické bezpečnosti solidárnější než před pár lety, nebo zůstává stejně egoistická?

Velmi důležité jsou evropské projekty zaměřené na rozšíření kapacit a kvalitnější propojení národních elektrických, ropných a plynových soustav. Díky nim lze stavět efektivnější a odolnější sítě.

*E15: Máte konkrétní příklad?

Přede dvěma týdny byl spuštěn energovod Moravia propojující polskou plynovou síť s českou, tudíž i s rakouským uzlem Baumgarten. Čím více se vsadí na taková propojení, tím efektivnější a odolnější vůči různým turbulencím bude evropská plynová síť.

*E15: Polsko volá celé roky po zavedení evropského energetického bezpečnostního systému. Znamenají vaše slova, že něco podobného již vzniká?

Když tady komisař Öttinger mluvil o legislativních návrzích financování energetických projektů, zdůraznil, že národní systémy by měly být propojeny tak, aby nezůstaly žádné opuštěné ostrovy bez dodávek.

*E15: Jsou také projekty Nord Stream a South Stream součástí evropské energetické bezpečnosti? A je bezpečnost posilována soutěží projektů South Stream a Nabucco?

Z analýzy Mezinárodní energetické agentury vyplývá, že význam plynu poroste. To znamená, že budou třeba nové přepravní cesty. Tempo, jakým vzniká Nabucco, zřetelně ukazuje, že u takového projektu musí převzít hlavní roli stát. Za projekty Nord Stream a South Stream stojí jedna firma, která oba projekty popohání – Nabucco má řadu partnerů, ale žádného lídra udávajícího tempo. Totéž platí o ropovodu Oděsa–Brody–Płock. Je velmi důležité, že Polsko převzalo dohled nad prodloužením tohoto potrubí z města Brody až do Płocku.

*E15: Zůstaňme u South Streamu. Co bude s Ukrajinou, až bude plynovod hotov? Nestane se ostrovem, kam nikdo nebude chtít dodávat?

Počátkem září se ze dvou vrtů v Polsku těžil břidličný plyn. Odhaduje se, že Polsko má velké rezervy této nekonvenční suroviny. Podobné odhady platí i pro Ukrajinu. Břidličný plyn může vyřešit její problémy. Díky břidličnému plynu mohou v Evropě nastat velmi významné změny – obdobně jako ve Spojených státech, kde těžba srazila ceny do nejnižších pater.

*E15: Věříte, že by se Polsko a Ukrajina mohly stát Kuvajtem středovýchodní Evropy?

Stačilo by dosáhnout nezávislosti. Už to by změnilo rozložení geopolitických sil.

Bezpečnost. Národní energetické distribuční systémy by měly být propojeny tak, aby nezůstaly žádné opuštěné ostrovy bez dodávek, říká polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak