Pekárenský obor se loni propadl do miliardové ztráty

Zájem o chleba klesá. Kromě nízkých odbytových cen trápí pekaře i klesající spotřeba chleba v přepočtu
na jednoho obyvatele

Zájem o chleba klesá. Kromě nízkých odbytových cen trápí pekaře i klesající spotřeba chleba v přepočtu na jednoho obyvatele Zdroj: 7 Jiri kotatko

Nepříliš optimistické výhledy velkých i malých pekáren v Česku pro loňský rok se naplnily. Podle odhadu Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR se loni ztráta oboru meziročně více než zdvojnásobila a přesáhla miliardu korun. V rozhovoru pro deník E15 to uvedl předseda svazu Jaromír Dřízal.

„Za poslední dva roky se zvýšily hlavně ceny energií a pohonných hmot. Loni také zdražila mouka a zvyšovaly se i ceny ostatních surovin, cukru, másla, oleje a také většiny služeb,“ uvedl Dřízal.

Letos by se měla situace zlepšit, a to díky tomu, že se na jaře pekárny a řetězce dohodly na zvýšení odbytových cen u chleba zhruba o 15 a u pečiva o 25 procent. „Situace se od května zlepšila, pekaři se trochu nadechli, ale i tak byly ztráty poměrně výrazné. Zdražení nebylo pro pekárny záležitostí zvýšení zisku, ale byla to otázka existenční,“ dodal. Konkrétnější odhady pro letošní rok ještě nejsou.

Předloni dosáhl obor podle ČSÚ ztráty 418 milionů korun při tržbách 23,4 miliardy. Tržby zůstaly loni podle Dřízala zhruba stejné, protože odbytové ceny směrem k řetězcům, přes něž se v Česku prodá asi dvě třetiny všeho pečiva, se až do letošního jara nezměnily. V letech 2005 až 2008 naopak obor dosahoval zisků v řádech stovek milionů.

V Česku je podle údajů svazu zhruba 1800 pekáren včetně 60 velkých průmyslových a 700 menších řemeslných. Podle výročních zpráv prodělaly například jednička na trhu United Bakeries (148 milionů), Michelské pekárny (7,4 milionu) nebo Jizerské pekárny (8,3 milionu). „Výsledky ovlivnil ostrý konkurenční boj na českém trhu, který celoplošně srážel ceny chleba a pečiva dolů,“ uvedl ve výroční zprávě za loňský rok generální ředitel United Bakeries Marko Pařík. Ve stomilionovém zisku, byť nižším než předloni, byla naopak dvojka na trhu Penam ze skupiny Agrofert Andreje Babiše.