Perský plyn je pro Evropu chimérou. Írán řeší rostoucí domácí spotřebu

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Konec mezinárodních sankcí proti Íránu by mimo jiné mohl otevřít přístup k největším světovým zásobám zemního plynu, které se pod ním skrývají. Po jejich využití už několik let pošilhává Evropa ve snaze zbavit se částečné závislosti na dovozu plynu z Ruska. Jenže uvolnění sankčního sevření poměry na světovém trhu s plynem zásadně nepřeorá. Vývoz íránského plynu do Evropy zatím příliš nepřichází v úvahu.

Výkonný ředitel íránského vývozce plynu NIGEC Alireza Kameli to na začátku srpna řekl jasně. Vývoz plynu do Evropy plynovody by byl ekonomicky nevýhodný. Mezi prioritní trhy pro íránský plyn podle něj patří sousední země a východní Asie. Vzápětí se ovšem objevily zprávy, že Íránci přece jen sondují možnosti, jak by se mohli připojit k plynovodu, který bude dodávat do Evropy plyn ze sousedního Ázerbájdžánu.

Faktem nicméně zůstává, že domácí těžba plynu stačí tak na pokrytí rostoucí íránské spotřeby. Plyn je důležitý i pro těžbu lukrativnější ropy. Po roce 2020 bude schopen zvýšit export maximálně do Turecka, myslí si Stephen O’Rourke, šéf analytiků pro trh s plynem ve Wood Mackenzie. Země také dojednává smlouvy o dodávkách plynu s Ománem, Irákem a Pákistánem, což dál snižuje množství plynu, které by mohla poslat do Evropy.

zemní plynzemní plyn | E15

Ani Turecko není pro Írán jisté odbytiště. Plán na plynovod s kapacitou přes 35 miliard metrů krychlových je u ledu. Dohodě brání spory o cenu dodávaného plynu. Turci teď platí 490 dolarů za tisíc metrů krychlových íránského plynu. To je o 160 dolarů víc, než kolik je stojí plyn z Ruska.

Cestou do světa pro íránský plyn by se mohlo stát jeho zkapalnění a vývoz ve formě LNG. Zkapalňovací terminál, který země začala stavět, je však hotový jen z poloviny. Na zbytek nemá peníze ani technologie. Podle odhadů konzultantské firmy ICIS bude muset pro projekt sehnat zahraničního investora. I tak bude připraven ke spuštění nejdříve za pět let. Írán potřebuje do těžby a přepravy plynu investovat sto miliard dolarů. Těžbu musí zvednout z dnešních 800 milionů kubíků za den na 1,2 miliardy, upozorňuje Azizollah Ramazani, ředitel pro mezinárodní vztahy v National Iranian Gas Co.

Ilona Švihlíková: Zemní plyn jako strategická zbraň