Plyn na burzách strmě padá, obchodníci zřejmě zlevní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Firmy a domácnosti mají letos šanci ušetřit za zemní plyn hned dvakrát. Nejprve jim snížila účet mírná zima, a tedy nízká spotřeba, příští zimu by mohly vydělat na padajících velkoobchodních cenách zemního plynu.

Od začátku ledna spadly ceny kontraktů na dodávky plynu pro příští zimu, jimiž si obchodníci zajišťují očekávanou spotřebu, zhruba o 14 procent. Ceny na německém spotovém trhu NetConnect jsou dokonce o 44 procent nižší. Důvodem je nízká poptávka obchodníků, kterým zbylo po mírné zimě dost plynu v podzemních zásobnících.

„Pokles velkoobchodních cen zemního plynu vytváří skutečně prostor pro snížení cen v příštím roce. Jde zatím však o příliš krátkodobý trend, abychom mohli plošné snížení cen v roce příštím potvrdit,“ říká Ludvík Baleka, obchodní ředitel společnosti MND, která od letoška nabízí plyn i retailovým klientům. Jako zajímavé označuje nynější velkoobchodní ceny také Centropol, který však jejich dopad do koncových cen pro domácnosti nechce kvůli tajné nákupní strategii odhadovat. „Lze očekávat, že jednotliví obchodníci budou intenzivně pokračovat v zajišťování zásob na zimní sezonu,“ uvádí mluvčí Centropolu Ladislav Šticha.

Ceny plynuCeny plynu | Profimedia.cz, kolaz E15

Větší prostor promítnout nižší burzovní ceny do svých ceníků mají menší obchodníci, kteří riskují a nakupují plyn na spotovém trhu nebo na kratší dobu dopředu. „U větších obchodníků bývá pravidlem, že v době uzavření smlouvy s koncovým zákazníkem nakupují zhruba 80 procent objemu daného kontraktu, zbytek nákupu si nechávají na případné spekulace a k upřesnění dokupu reálně odebraného množství plynu,“ naznačuje obchodní strategie dodavatelů jednatel energetické poradenské společnosti Ensytra Ondřej Grohar.

„Pokud budou ceny i nadále klesat nebo pokud skončí intervence proti koruně, nedá se vyloučit možnost zlevnění. Nicméně se dá očekávat, že dodavatelé budou chtít také kompenzovat letošní mírnou zimu, kdy byla spotřeba plynu velmi nízká,“ soudí jednatel české jedničky mezi alternativními dodavateli elektřiny a plynu Bohemia Energy Jiří Písařík.

Zatím na padajících cenách na burze vydělaly především firmy, které si plyn opatřují postupnými nákupy. „Těm se letos naplno vyplatila spekulace na pokles ceny. Někteří nakupují na následující měsíce i za cenu pod pět set korun za megawatthodinu,“ dodává Grohar z Ensytra.

Do cenových závodů výrazně promluvilo zlevnění RWE

Loni obchodníci snižovali ceny navzdory skutečnosti, že meziročně byl plyn na burzách zhruba o sedm procent dražší. Hlavním impulzem v cenových závodech bylo zlevnění dominantního dodavatele RWE o 15 procent. I nyní alternativní obchodníci ujišťují, že zůstanou s cenami pod úrovní dominantních hráčů.

„Pokles velkoobchodní ceny plynu v cenách pro zákazníky zohledňujeme, jakožto alternativní dodavatel upravujeme ceny pro koncové zákazníky také podle vývoje cen dominantních dodavatelů,“ říká mluvčí největšího alternativního prodejce plynu ČEZ Prodej Barbora Půlpánová.