Plynaři cítí šanci, že prodají až 100 tisíc kotlů díky dotacím

Kotelna

Kotelna Zdroj: E15 Anna Vackova

Nová vlna dotací na výměnu domácích kotlů by mohla nastartovat větší přechod domácností na topení plynem, věří plynárenské firmy. Při přechodu na plyn mohou domácnosti od letoška z kotlíkových dotací získat peníze i na vybudování přípojky od hlavního uzávěru plynu do kotelny, vyvložkování komína či úpravu kotelny.

„Domníváme se, že pomocí tohoto balíčku by mohlo být pořízeno až 100 tisíc kotlů,“ odhaduje předseda Rady Českého plynárenského svazu Jan Valenta.

Tyto podmínky jsou už zahrnuty do první výzvy ukončené na začátku října, v níž ministerstvo životního prostředí rozdělilo mezi kraje 2,98 miliardy korun. Až dosud domácnosti o přechod na dražší plyn neměly velký zájem. Optimismus plynařů brzdí i ministerstvo.

Plynárenské firmy věří, že díky novým dotacím prodají až 100 tisíc kotlů

Celkem by mělo být do roku 2022 vyměněno zhruba půl milionu domácích kotlů. „Ze studií proveditelnosti, které byly zpracované kraji, vyplynulo, že zájem o plynové kotle se pohybuje od pěti do 15 procent,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Plynaři se snažili o rozšíření dotací na plynový kotel, aby vyřešili problém 360 tisíc plynových přípojek, z nichž nyní nikdo plyn neodebírá. Náklady na jejich vybudování a údržbu přitom hradí všichni spotřebitelé plynu v regulovaných cenách. „Hodnotíme kladně, že náklady na zprovoznění přípojek budou hrazeny z dotačních fondů MŽP. Podařilo se tak předejít křížovým dotacím mezi koncovými odběrateli plynu v regulovaných cenách,“ říká mluví Ener getického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

„Plynárenské společnosti se snaží různými pobídkami nabízet obcím při znovuzavedení odběru z přípojek další výhody,“ dodává Valenta. Na kotlíkové dotace je do roku 2020 z Operačního programu Životní prostředí připraveno celkem devět miliard korun. Kromě plynových kotlů lze získat podporu i na topeniště na biomasu nebo vysoce účinné kotle na uhlí.