Počerady nemají zajištěné uhlí, jednání s Czech Coalem váznou

Druhá největší česká uhelná elektrárna Počerady má stále zajištěné dodávky uhlí jen do konce roku. Uvedl to její majitel ČEZ. Zatím se mu nepodařilo najít dohodu se současným dodavatelem - mosteckým Czech Coalem. O tom, že by se elektrárna s výkonem 1000 megawattů mohla v krajním případě uzavřít, ČEZ odmítá spekulovat.

„Nevedeme boj o uhlí,“ uvedla mluvčí Czech Coalu Gabriela Benešová. „Jakmile se shodneme na ceně, bude kontrakt na dodávky uhlí skupině ČEZ prodloužen. Další detaily těchto jednání nebudeme zveřejňovat,“ dodala.

Cena, o jakou jde, není známa. Loni místopředseda představenstva Czech Coalu Jan Dienstl mluvil o plánovaném zdražení pro teplárny - Czech Coal jim chtěl zvednout cenu z 40 až 45 korun za gigajoule na 60 až 68 korun. „Teplárny jsou zvyklé na vysoké zisky a my se o tu marži chceme podělit. Ale všem teplárnám to uhlí dáme, jen jde o cenu,“ řekl tehdy Dienstl.

Počerady ročně spotřebují šest milionů tun uhlí, zhruba sedminu objemu těžby v celém Česku. ČEZ sice vlastní Severočeské doly, takový objem by ale od nich asi nezískal.

„Nahrazení dodávek ze Severočeských dolů není reálné. Máme samozřejmě připraven i scénář, pokud by k dohodě nedošlo. Nebylo by ale nijak efektivní o alternativách spekulovat a znevýhodňovat se v jednání. Věříme v nalezení dohody,“ uvedl Schnepp.

V poslední době se také mluví o tom, že by Počerady mohl ČEZ prodat. O elektrárnu má zájem například společnost EPH. Čtěte o tom více:

ČEZ vloni začal v Počeradech stavět nový paroplynový blok za odhadovaných 17 miliard, který má být hotový ve druhém pololetí roku 2013. Výkonem odpovídá necelým 90 procentům nynější uhelné elektrárny, souvislost se spory s Czech Coalem ale firma odmítá.

Příští týden má krajský soud otevřít starý spor obou společností, v němž ČEZ chce od Czech Coalu deset miliard korun za údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Okolo roku 2005 chtěl ČEZ s předchůdcem Czech Coalu, tehdejší Mosteckou uhelnou společností, domluvit novou dlouhodobou smlouvu, která by umožnila stavbu nových elektrárenských bloků.

Firmy se ale nedohodly a ČEZ chce náhradu ušlého zisku s tím, že smlouva už byla sjednaná. Ústecký krajský soud by měl spor začít řešit příští týden.