Podíl v elektrárně Hanhikivi chtějí chorvatští Rusové, Finové žádají vysvětlení

Vizualizace finské jaderné elektrárny Hanhikivi

Vizualizace finské jaderné elektrárny Hanhikivi Zdroj: Fennovoima

Na místě budoucí finské jaderné elektrárny Hanhikivi, s jejíž výstavbou bude pomáhat i česká společnost ÚJV Řež, letos v červenci začnou práce na přípravě potřebné infrastruktury k zahájení vlastní stavby. Paralelně s přípravou staveniště však finské konsorcium Fennovoima, které si elektrárnu objednalo u ruského Rosatomu, musí finskému ministerstvu hospodářství vysvětlovat, jak je to s podílem zahraničních investorů v konsorciu.

Finská vláda projekt Hanhikivi povolila s podmínkou, že Finové v ní budou mít podíl minimálně 60 procent. Oficiálně vlastní 34procentní podíl ve Fennovoimě dcera Rosatomu RAOS Voima Oy. Zbytek drží sdružení budoucích odběratelů elektřiny pod názvem Voimaosakeyhtiö. Jenže nově o 9procentní podíl v tomto sdružení projevila zájem chorvatská společnost Migrit Solarna Energija.

Tato firma vlastní malý solární park Orahovica 1 s instalovaným výkonem 500 kilowattů. Agentura Reuters zjistila, že společnost založili před třemi lety ruští vlastníci. Finský ministr hospodářství Oli Rehn proto Fennovoimu vyzval, aby mu dodala detaily o vlastnické struktuře a způsobu financování Migrit Solarna Energija. Doložit měla také zkušenosti firmy z jaderné energetiky.

Fennovoima požadované dokumenty ministrovi dodala, nicméně jejich obsah nezveřejnila s odkazem na ochranu osobních údajů. Spoluvlastník chorvatské firmy Grigori Edel nicméně prohlásil, že účastí na stavbě elektrárny Hanhikivi se chce firma dostat k potřebnému know-how v jaderné energetice, které by pak mohla použít v možných budoucích jaderných projektech v Chorvatsku. Za podíl ve finském sdružení dá 158,5 milionu eur.

Finský poloostrov Hanhikivi, kde vyroste jaderná elektrárnaFinský poloostrov Hanhikivi, kde vyroste jaderná elektrárna | FennovoimaFinský poloostrov Hanhikivi, kde vyroste jaderná elektrárna

Šéfka sdružení Voimaosakeyhtiö Elina Engmanová tvrdí, že si Finové nechali chorvatského partnera důkladně prověřit. Majetkové účasti prý nic nebrání. Finské ministerstvo hospodářství si teď vzalo čas na posouzení dodaných informací a na vyhodnocení, jestli Fennovoima pořád splňuje podmínku pro složení investorů.

Přípravné práce na samotném místě elektrárny mají skončit v roce 2017. O rok později by se měla rozjet vlastní výstavba elektrárny s ruským reaktorem typu VVER-1200. Turbínu dodá francouzský Alstom. Celkem jsou náklady na elektrárnu vyčísleny na 7,3 miliardy eur. Dodávat elektřinu má začít v roce 2024.

Spoluúčast české firmy

Při výstavbě elektrárny bude spolupracovat také česká společnost ÚJV Řež. Bude se například zabývat kontrolou a nezávislým posouzením projektové a bezpečnostní dokumentace a dokumentace k aktivní zóně reaktoru. „Uzavřená spolupráce s firmou Fennovoima je důležitá i z pohledu současného rozvoje jaderné energetiky v Evropě. Finsko je významná členská země EU a její zájem rozvíjet právě tento segment energetiky považujeme za strategický a svým způsobem i doporučující pro další země regionu“, zdůraznil Karel Křížek, předseda představenstva ÚJV Řež.

Finové podepsali smlouvu o výstavbě elektrárny s Rosatomem v roce 2013. O rok později ruská strana získala podíl 34 procent v konsorciu Fennovoima. Letos v lednu ruská vláda zapsala elektrárnu Hanhikivi na seznam infrastrukturních projektů, u nichž je zajištěna návratnost vložených peněz a které jsou spolufinancované suverénním Fondem národního blaha. Fond poskytne na finský projekt maximálně 2,4 miliardy eur. První miliardu z ruského podílu Rusové vyplatili letos v červnu.

Rosatom chce Finům dokázat, že jadernou elektrárnu postaví lépe než Areva