Podpora vědy na Slovensku klesá, Slováci přihlašují stále méně patentů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Počet slovenských vynálezů stále klesá. Alarmující byl již rok 2012. Zatímco na Slovensku bylo zaevidováno 203 žádostí o patent, Česko evidovalo čtyřnásobný počet oficiálně přihlášených projektů. Rok 2013 navíc přinesl další, třicetiprocentní propad v počtu patentů. Udělených jich bylo pouze 115.

Mezi důvody patří slabá podpora státu a nedostatečné financování malých výzkumných skupin. „V roce 2013 měla sekce vědy a techniky na podporu výzkumné činnosti vyčleněny prostředky ve výši 15,87 milionu eur, v roce 2014 je to částka 15,76 milionu,“ konstatuje Michal Kaliňák, mluvčí ministra školství Dušana Čaploviče. V přepočtu to znamená, že Slovensko dává na vědu a výzkum zhruba 0,7 procenta hrubého domácího produktu. Mezi zeměmi Evropské unie jsou na tom hůře pouze Bulharsko, Rumunsko a Kypr.

Podfinancování však není jedinou příčinou. Odborníci varují i před tím, že slovenské mozky, respektive jejich výtvory odcházejí do zahraničí. Často nedobrovolně. Jako zaměstnanci nadnárodních firem totiž Slováci mnohdy přicházejí s vynálezy, které si jejich zaměstnavatel převezme a zaregistruje v cizině.

Představu, jak motivovat slovenské inovátory, aby zůstávali se svými nápady na Slovensku, stát má. Ministerstvo školství chce podporovat zejména rozvoj IT sektoru. Pomoci by měly i prostředky z evropských fondů. „Na podporu posílení oblastí jako inteligentní komunikační technologie, nanotechnologie, robotika nebo vesmír půjde 1,8 miliardy eur,“ doplňuje mluvčí zastoupení Evropské komise na Slovensku Ingrid Ludvíková.

Úřad průmyslového vlastnictví, jehož loňské výsledky rovněž nemohly nadchnout, zase vidí naději na slovenských univerzitách. Zatímco počet soukromých žádostí o patent klesá, množství univerzitních žádostí z roku na rok roste.