Polsko, nebo Slovensko? Ve hře o novou automobilku jsou dvě miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V soutěži o vybudování nové továrny na výrobu automobilů ve střední Evropě jsou v užším výběru Polsko se Slovenskem. Polským médiím to řekl vicepremiér Janusz Piechocinski s tím, že objem celé investice by měl dosáhnout zhruba sedmi miliard zlotých (1,9 miliardy dolarů).

„Investor z Indie plánuje zahájení provozu továrny v roce 2019,“ uvedl Piechocinski. Odmítl ale jakkoliv komentovat informace, že jde o indickou skupinu Tata Motors.

Polská média totiž již nějaký čas spekulují, že by mělo jít o továrnu na výrobu automobilů značky Jaguar Land Rover, která patří do portfolia indické skupiny Tata Motors. Již dříve se odhadovalo, že by v továrně mělo najít práci až šest tisíc lidí.

V úvodních kolech jednání mělo Polákům a Slovákům údajně dělat společnost také Česko. Ta by tedy podle posledních zpráv z kola vypadla. „Jsme v šestém kole vyjednávání, soutěžíme proti Slovensku,“ uvedl Piechocinski. Podle něj nyní Polsko investorovi nabídlo v souladu s evropským právem možnou státní podporu.

Z vybudované linky by mělo sjíždět přibližně 350 tisíc vozů ročně, což by zvýšilo počet v Polsku vyrobených vozů o polovinu, uvedla agentura Reuters.

Agentura CzechInvest i samotný výrobce luxusních vozů Jaguar dříve o případné investici v Česku odmítli sdělit cokoli bližšího. „Obecně o probíhajících jednáních s potenciálními investory nemůžeme zveřejňovat jakékoli podrobnosti, tedy ani potvrdit ani vyvrátit jednání se zmíněnou firmou,“ řekla mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Prodeje rostly pátým rokem v řadě
Automobilka Jaguar Land Rover expanduje, protože se jí v posledních letech významně daří. Loni zvýšila prodeje již pátým rokem za sebou na téměř 463 tisíc aut a do konce roku 2020 plánuje růst až na 800 tisíc vozů. Společnost vlastní tři závody ve Velké Británii, loni otevřela továrnu v Číně a další provoz má ještě v Indii. Příští rok pak hodlá zahájit výrobu v Brazílii a SUV Land Rover by se pak v budoucnu mohly montovat i v Saudské Arábii. Indická automobilka Tata Motors koupila značky Jaguar a Land Rover v roce 2008 od americké společnosti Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů.