Poptávka po zpracovaných surovinách je nižší. Sektor upadá už 14 měsíců v řadě

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se podle indexu PMI výrazně zhoršily

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se podle indexu PMI výrazně zhoršily Zdroj: E15 (Midjourney)

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červenci výrazně zhoršily. Zdraví sektoru se zhoršuje 14 měsíců v řadě a tempo poklesu bylo v červenci druhé nejvyšší od května 2020. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 41,4 bodu, v červnu to bylo 40,8 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

„Čeští výrobci hlásili, že v červenci byly podmínky poptávky stále náročné a dál brzdily výkon sektoru. Prudší pokles nových zakázek poháněl obavy o budoucí poptávku zároveň s dalším snížením výroby, zaměstnanosti, nákupu vstupů a objemů zásob,“ uvedla vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones. Firmy stále očekávají, že výroba během příštího roku poroste, ale stupeň důvěry klesl na nejnižší úroveň letos podruhé.

Ceny v červenci dál klesaly tempem, které zrychluje už čtyři měsíce v řadě a které bylo nejvyšší za zhruba 14,5 roku. Firmy opět snížily prodejní ceny, podobně výrazně jako v květnu a červnu.

Firmy registrovaly, že nový obchod ztěžovala slabá domácí i zahraniční poptávka a tempo jeho poklesu vzrostlo na nejvyšší úroveň od prosince 2022. Výstup se snížil následkem útlumu nových zakázek druhým největším tempem od loňského prosince. Redukce cen vstupů v červenci nabrala na tempu a byla nejostřejší od prosince 2008. Účastníci průzkumu zaznamenali, že výrobci snižovali ceny surovin a komponentů, protože klesla poptávka po vstupech.

Čeští výrobci v červenci snížili své prodejní ceny třetí měsíc v řadě. Tempo poklesu bylo silné, ovšem od května a června se změnilo jen málo. Redukce cen výstupů se spojovala s utlumenou poptávkou, konkurencí a s nižšími cenami vstupů. Čeští výrobci zároveň rychle propouštěli. Vedle redukce počtu pracovníků vzhledem k nižší výrobě některé firmy zdůraznily problémy s udržením a hledáním kvalifikovaných kandidátů spolu s růstem mzdových nákladů. Úbytek zákaznické poptávky a nepříznivý vývoj odbytu rovněž vedly k dalšímu prudkému poklesu rozpracovanosti.

Optimismus mezi podnikateli byl slabý. Očekávají sice, že výstup během příštího roku vzroste, ale důvěru tlumí slabá poptávka, nižší investice a vyšší náklady na mzdy.