Potíže ruské ekonomiky srazily jihočeskou likérku Fruko-Schulz do ztráty

likérka Fruko-Schulz

likérka Fruko-Schulz Zdroj: ctk

Před třemi lety získala většinu v tradiční jihočeské likérce Fruko-Schulz petrohradská společnost Ladoga. Slibovala si od toho zejména zvýšení prodejů právě v Rusku. Jenže evropské sankce, následná opatření ruské strany a také vysoká devalvace rublu ale způsobily výrazný pokles exportu a zhoršení loňských výsledků firmy.

Loni se tak firma z Jindřichova Hradce vyrábějící zejména tradiční tuzemák a vodku propadla do ztráty 8,1 milionu korun. O rok dříve přitom dosáhla zisku přes dvanáct milionů a v roce 2013 sedm milionů. Loňské tržby klesly o třináct procent na 289,7 milionu korun.

„Ačkoliv se celkem dařilo v prodeji výrobků na tuzemském trhu, nenaplnily se předpoklady exportu, převážně na ruském trhu,“ uvedl jednatel firmy Josef Nejedlý. Firma přitom předloni investovala 55 milionů korun do nové linky na šumivé nápoje určené výhradně pro ruský trh. Loni jich ale do Ruska vyvezla jen 1,1 milionu lahví, což znamenal meziroční pokles o 56 procent.

Likérka přitom původně předpokládala, že prodá stejně svých výrobků jako v roce 2014. To se nestalo. Jedním z důvodů byla výrazná devalvace rublu, která výrazně prodražila import do Ruska včetně produktů Fruko-Schulz, u nichž cena stoupla až o sedmdesát procent.

„Zdražením naše výrobky výrazně ztratily atraktivitu a přednost před ruským zbožím. Investice do prodeje byly tudíž nevyhnutelné,“ podotkl Nejedlý. „Druhým aspektem bylo, že nepříliš vřelé ekonomické i politické vztahy mezi Ruskem a EU vedou k nákupnímu bojkotu zboží z EU,“ dodal.

Také na tuzemském trhu hodnotí firma loňský rok jako problematický. I když o žádného obchodního partnera nepřišla, žádného nového také nezískala a u stávajících registrovala pokles prodejů a tedy i tržeb. „Naším hlavním cílem bylo a je zaměřit se na dodávky nezávislému trhu a podpořit prodej do sítě obchodů českého obchodního řetězce COOP, ve kterém si Fruko-Schulz drží významné postavení,“ uvedl Nejedlý.

Ruský kapitál vstoupil jako menšinový do likérky s tradicí sahající do přelomu minulého a předminulého století prostřednictvím společnosti Furato v roce 2008. O pět let později získal většinu. Do skupiny Ladoga patří i dva francouzští výrobci koňaku a dvě španělské vinařské společnosti.