Práce v Číně už cizince neláká. Vadí jim smog

Čínské hlavní město Peking kvůli silnému smogu už několikrát vyhlásilo částečný zákaz provozu úředních vozidel. Množství škodlivin v ovzduší v metropoli několikanásobně překročilo limity.  (Foto ČTK)

Čínské hlavní město Peking kvůli silnému smogu už několikrát vyhlásilo částečný zákaz provozu úředních vozidel. Množství škodlivin v ovzduší v metropoli několikanásobně překročilo limity. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Ještě před pár lety byla Čína pro manažery zahraničních firem místem, kde se dělá kariéra. Dnes se kvůli smogu ve velkých městech stále více cizinců snaží službě v Číně vyhnout nebo ji zkrátit na minimum. Nedávný průzkum Obchodní komory EU v Číně ukázal, že dvě třetiny firem mají problémy kvůli znečištění ovzduší dostat do země kvalitní pracovníky. Stejné potíže uvedlo i 48 procent dotázaných v průzkumu Americké obchodní komory.

Čína proto začala jednat a letos přijala největší změny v ochraně přírody za 25 let. „Nejhorší jsou podzim a zima, kdy hodnoty polétavého prachu atakují hranici 400, což mnohonásobně převyšuje povolené limity v Evropě. Pokud však pracujete v Číně, znečištěné ovzduší je bohužel neodmyslitelnou součástí života,“ říká vedoucí kanceláře CzechTrade v Šanghaji Aleš Červinka.

Když už se nechají cizinci k práci v Číně přesvědčit, volí stále častěji menší města nebo místa na pobřeží, kde je zatím vzduch čistší. Nebo si nechávají připlatit. „Některé zahraniční firmy se vracejí k praxi z osmdesátých a devadesátých let, kdy vyslaným manažerům nabízely speciální benefity za práci v rizikových oblastech jako častější placené cesty do rodné země,“ říká ředitelka čínské personální firmy MRIC Angie Eagan.

Filtry a monitory kvality vzduchu v akci

Některé zahraničí společnosti platí vyslaným manažerům zesílenou izolaci domu či bytu před pronikáním špinavého vzduchu, čističky vzduchu či cesty mimo dusící se velká města. Část z více než 600 tisíc cizinců, kteří v Číně podle oficiálních statistik žijí, se musí přizpůsobit sama. Partner poradenské společnosti KPMG Simon Gleave popsal týdeníku Business Week, že za osobní monitor kvality vzduchu utratil čtyři tisíce dolarů a za vzduchové filtry pro svůj dům 15 tisíc dolarů. Domů si koupil i cyklistický trenažér pro případy, kdy na kole nemůže jezdit venku.

Život museli kvůli znečištění upravit i Češi, kteří pracují v Číně. „Úplně jsem vynechala sportovní aktivity venku. Když jdu cvičit do fitness centra, vybírám si jen ta, která mají čističky vzduchu. Pokud chce člověk provětrat plíce, musí jet zhruba dvě hodiny za město,“ říká Ludmila Hyklová, která pracuje v pekingském Centru EU pro malé a střední podniky. Potíž je v tom, že podobný nápad mají statisíce obyvatel Pekingu, takže hlavní tahy z města bývají v pátek večer, sobotu ráno a v neděli večer ucpané.

Kromě vzduchu ohrožuje zdraví ještě mnohem skrytější znečištění. Na vaření se v Pekingu doporučuje používat balenou vodu, nejlépe dovezenou ze zahraničí. Výjimkou nejsou případy, kdy si lidé nechávají montovat vodní filtry i do sprch. Rizikové bývají i čínské potraviny.

Čína na vrcholu hospodářského cyklu