PRE jde do regionů jako Yello Energy

Distribuční síť energie

Distribuční síť energie Zdroj: profimedia.cz

Na tuzemský trh přichází další dodavatel elektrické energie. Nový obchodník Yello Energy je stoprocentní dcerou Pražské energetiky a elektřinu bude nabízet domácnostem a malým firmám. Do tří let chce především v mimopražských regionech získat 150 tisíc zákazníků.

„Po uvolnění trhu s elektřinou jsme v Praze ztratili část zákazníků. Toto je cesta, jak tuto ztrátu vykompenzovat,“ tvrdí Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky. Ta od razantního nástupu alternativních operátorů v roce 2010 ztratila v Praze přes dvacet tisíc klientů. Sázka na novou značku padla zejména proto, že jméno PRE není v regionech příliš známé – a někdy je podle Holubce vnímáno i negativně.

Yello Energy hodlá elektřinu prodávat především prostřednictvím svého internetového obchodu. Ve srovnání s ostatními dodavateli bude její nabídka jednodušší a přehlednější. Dá zákazníkům na výběr ze dvou tarifů. Program single bude mít jednotnou cenu bez ohledu na to, k čemu domácnost či malá firma elektřinu používá. Tarif double bude rozlišovat cenu za denní a noční proud pro vytápění.

„Tarify jsou o sedm až deset procent levnější, než u velkých tradičních dodavatelů,“ říká Michal Kulig, obchodní ředitel nové společnosti. Celý prodejní koncept firma koupila jako licenci od německého obchodníka Yello Strom.

Největší alternativní obchodníci s elektřinouNejvětší alternativní obchodníci s elektřinou | E15

Elektřinu bude nový podnik kupovat na velkoobchodním trhu prostřednictvím mateřské Pražské energetiky. „Tím ušetříme, protože samostatné obchodování je nákladné. Nižší cenu nabídneme i díky tomu, že nebudeme mít kamenné pobočky. Kromě internetového obchodu budeme mít jen kiosky ve vybraných obchodních centrech,“ dodává Kulig. Při rozjezdu značky chce firma oslovit především zákazníky kolem Jihlavy, Liberce, Hradce Králové, Olomouce a Ústí nad Labem.

Letos zatím změnilo dodavatele elektřiny 302 tisíc domácností a 62 tisíc podnikatelů. Největšími hráči mezi alternativními dodavateli jsou Centropol a Bohemia Energy. Oba si tak na trhu drží podíl kolem tří procent.

Pošlete cenu za elektřinu k ledu