Projekt první jaderné elektrárny v Polsku nabírá další zpoždění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Plánovaná výstavba první jaderné elektrárny v Polsku se zpozdí minimálně o další dva roky. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s projektem. První blok elektrárny by měl zahájit svůj provoz v roce 2025, původní plán přepokládal start o pět let dříve. Někteří pozorovatelé považují za stále pravděpodobnější, že elektrárna se nakonec nepostaví vůbec.

Zpoždění způsobila státní elektrárenská společnost PGE, která koncem loňského roku zrušila kontrakt s australskou poradenskou firmou WorleyParsons. Ta měla pro elektrárnu vyhledat vhodné místo. PGE bude nyní muset potřebné studie provést sama, ale protože s tím nemá dost zkušeností, vyžádá si to více času. „Program se tím zpozdí minimálně o dva roky,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů.

V polském tisku Poland Today se dokonce objevily spekulace, že australská firma byla z projektu vyloučena, protože se jej snažila brzdit na přání Moskvy.

Elektrárna bude později, případně vůbec

Polský Nejvyšší kontrolní úřad navíc poukázal na vysoké riziko, že projekt nabere další zpoždění, nebo nebude vůbec dokončen. „Polsko jadernou elektrárnu nepotřebuje,“ uvedl profesor Wladyslaw Mielczarski z elektrotechnického institutu v Lodži. „Jaderný program byl projektem bývalého premiéra (Donalda Tuska). Teď zde není nikdo, kdo by ho uskutečnil,“ dodal.

PGE doposud oznámila, že má v plánu najít strategického partnera, který by dodával technologie a pomáhal nést část nákladů. Řízení by mělo být zahájeno v druhé polovině tohoto roku. PGE také prohlásila, že v roce 2017 rozhodne o místě továrny. V úvahu připadají tři lokality nedaleko moře - Gaski, Choczewo, Žarnowiec.

Cíl: snížit závislost na uhlí
O první jaderné elektrárně v Polsku se začalo mluvit v roce 2009. Projekt odhadovaný na 10 až 15 miliard dolarů (zhruba 260 až 390 miliard korun) ale později zbrzdily klesající ceny elektřiny a havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Podle posledních plánů by měla být elektrárna hotová v roce 2035.
Jádro má být jednou z cest, jak snížit závislost země na uhelných elektrárnách. Polsko totiž z uhlí vyrábí devadesát procent energie. „Jádro ve svém energetickém mixu potřebujeme,“ řekl v roce 2012 tehdejší ministr financí Mikołaj Budzanowski.