Průmysl: Poplatky na obnovitelné zdroje musí klesat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: OregonDOT

Průmyslové firmy budou po nové vládě chtít další snižování poplatků, které se platí v ceně elektřiny na obnovitelné zdroje (OZE). „Nynější snížení je dobré, ale stále je to málo. Kvůli poplatkům se v průmyslových firmách zastavily veškeré investice, protože jsme nevěděli, kolik nás obnovitelné zdroje budou stát v dalších letech,“ tvrdí Jan Světlík, generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery Group.

„Další snižování příspěvků na obnovitelné zdroje je limitováno možnostmi státního rozpočtu. Příští rok se plánuje deficit 112 miliard korun,“ připomněl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala na konferenci International Energy Club. Proto se v letošní malé novele zákona o podporovaných zdrojích energie snížil příspěvek v ceně elektrické energie z 583 na 495 korun za megawatthodinu. Státní rozpočet to bude stát zhruba o pět miliard korun navíc nad letošních 11,7 miliardy korun, které už na podporu zelené energie platí.

Variant snižování poplatků na obnovitelné zdroje je několik. Například lze jako letos snížit poplatek pro všechny. Nebo je možné stanovit jeho výši různě podle spotřeby elektřiny. Rozdělení výše poplatku ovšem může narazit u Evropské komise jako nedovolená podpora firem.

Týž mechanismus, který takto zvýhodňuje německé průmyslové firmy, už Evropská komise řeší. „Příští rok v EU vypukne debata zvýhodnění průmyslu i kvůli Německu. Bude se řešit, jaké výhody jednotlivé firmy získávají, a na to bude muset být vláda připravena. Musíme tam vystoupit s relevantními argumenty,“ upozorňuje europoslanec za ODS Evžen Tošenovský. Jakékoli případné úlevy pro průmysl bude podle něj muset vláda otevřít na Radě ministrů a vnutit je Evropské komisi, jinak je nebude mít šanci prosadit.

České průmyslové podniky původně počítaly, že jim náklady na obnovitelné zdroje klesnou už v letošním roce. „Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek nám už loni slíbil, že letos od července ze státního rozpočtu uvolní další tři miliardy korun, aby poplatek na obnovitelné zdroje mohl klesnout. V květnu nám řekl, že žádné peníze nebudou,“ dodává Světlík.

Elektřina zlevní – senát schválil snížení dotací pro obnovitelné zdroje