Průmyslníci: EU nabízí miliardy do energetiky, Čechy to ale nezajímá

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Evropská komise podle Svazu průmyslu a dopravy ČR připravila do roku 2020 až 60 miliard eur určených pro budování inteligentních distribučních sítí elektřiny, takzvaných smart grid, česká politická reprezentace ale o ně nemá podle průmyslníků zájem. Hrozí, že investice, které podniky do modernizace sítí pošlou, se opět rozpočítají do poplatků spotřebitelů.

Na konferenci Zdroje versus spotřeba elektrické energie: Jak je na tom česká energetika?, kterou pořádal Institut pro veřejnou diskusi, na to upozornil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

„Jako český průmysl jsme velice zaskočeni z toho, že je česká politická reprezentace příliš málo aktivní při lobby a prosazování zájmu na získání prostředků z tohoto balíku,“ uvedl Rafaj. Dodal, že Česko čeká do inteligentních sítí investice minimálně v řádu 50 miliard korun. „Pokud nebudou pokryty z prostředků EU, a my víme, že zatím ta cesta stále je, brzy a velmi rychle prostředky vyčerpá někdo jiný,“ sdělil Rafaj.

Doplnil, že jestli Česká republika nevyužije v řádu dnů a týdnů svou šanci a nebude jednat, bude to průmysl stát vlastní finance.

Ředitel Divize Strategie ČEZ Pavel Cyrani se ohradil, že Česká republika neodmítla smart grid, ale pouze povinné vybavení všech domácností digitálními elektroměry.

„A odmítla to správně, elektroměry nemají pro nikoho z nás přidanou hodnotu, jenom to, co normálně vidíme na kolečku, bychom viděli na displeji,“ poznamenal. Elektroměry podle něj nebyly schopné nic řídit a nebyly nikam propojené. „Byla to první generace, pojďme si počkat na druhou nebo třetí generaci,“ uvedl. Inastalace smart technologií do provozu se podle něj v zemi běžně testuje na všech napěťových hladinách.

Unijní projekt smart grid ze stolu s negativním ohodnocením shodilo ministerstvo průmyslu a obchodu loni na podzim. Jeho analýza nákladů a přínosů vycházela z faktu, že Česko má oproti ostatním zemím v distribučních sítích náskok. Například je v zemi plošně rozšířen systém HDO, tedy dálkové spínání nočního proudu, pomocí něhož může distributor regulovat například ohřev teplé vody nebo topení v domácnosti spotřebitele.

„Je to pro mě určité zklamání. Jsem totiž přesvědčen, že smart grid je způsob, jak dát spotřebitelům do ruky kontrolu nad účty za elektřinu,“ komentoval tehdy české negativní stanovisko Jan Pánek, vedoucí oddělení pro energetické trhy, uhlí a ropu na Generálním ředitelství Evropské komise pro energetiku.

:

Petr Rokůsek: Česko je fantastickou energetickou laboratoří