Rakušané ostře kritizují české atomové ambice

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Britannica.com

České plány stát se atomovou velmocí se v antijaderném Rakousku postaraly o pořádný rozruch. Konkrétně je řeč o interní zprávě českého ministerstva průmyslu, podle níž má v zemi během příštích 40 let vzniknout až 15 nových atomových reaktorů. „Nezodpovědný nesmysl, absolutně špatná cesta“ komentoval české atomové ambice dolnorakouský zemský rada Stephan Pernkopf pro rakouskou stanici ORF.

Pernkopf, který je členem Rakouské lidové strany (ÖVP), hodlá usilovat o zastavení českých plánů u rakouského kancléře Wernera Faymanna a energetického komisaře Günthera Öttingera.

Podle Pernkopfa by EU měla konečně definovat rámec pro čistou a bezpečnou energetickou bezpečnost. Čistou – tedy bez atomové energie. Rakušané si totiž zakládají na tom, že na svém území mají jedinou jadernou elektrárnu, kterou ale těsně před spuštěním v referendu lidé rozhodli nechat navždy zavřenou.

Podle hejtmana Seppa Leitnera je český plán „nepřijetelný“. Dolní Rakousy zároveň Česku nabídly plnou podporu při přechodu na čistou energii a své know-how.

Před kupováním české energie varoval také rakouský mluvčí Greenpeace. „Každá další jaderná elektrárna slouží obchodům českého koncernu ČEZ. Dokud budou rakouští energetičtí podnikatelé nakupovat atomovou energii v cizině, budou tím financovat přesně takovéhle nesmyslné plány,“ řekl agentuře APA Niklas Schinerl z Greenpeace.

Výstavba jaderné energetiky nemá sloužit k zabezpečení Čechů, ale k exportu do zemí, které elektřinu dovážejí, píše agentura ve své zprávě o atomových ambicích ministra průmyslu a obchodu (MPO) Martina Kocourka. A jeden z hlavních trhů pro českou energii je Rakousko, dodává.

ilustrační fotroilustrační fotro

„Přesvědčování samotné koncern nezastaví. Musíme je zasáhnout ekonomicky, a to tak, že jejich předpokládané odbytiště uzavřeme. Každý rakouský politik, který brání české výstavbě jaderných elektráren, musí zároveň bojovat pro zastavení dovozu české atomové energie do Rakouska,“ dodává mluvčí Greenpeace.

Rakušané se bouří proti 160 stránkové pracovní zprávě MPO, která skrze nevládní ekologické organizace před týdnem unikla do médií. Zpráva se zabývá energetickou budoucností České republiky v příštích čtyřiceti letech.

Podle nejodvážnějšího scénáře by došlo k výstavbě až 15 jaderných reaktorů a podíl energie získávané z jádra by dosáhl téměř 90 procent. Alternativní zdroje jako fotovoltaika nebo větrné elektrárny by pomalu zanikly, stát by vytěžil limity zapovězené uhlí v Beskydech a Krušných horách.