Revoluce v podpoře zelené energie uleví průmyslu

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Už za tři týdny se má spustit revoluce ve financování podpory obnovitelných zdrojů energie. Vydělat by na ní měly velké firmy s vysokou energetickou náročností, o něco více zřejmě zaplatí domácnosti nebo stát. Startovní výstřel ovšem nezazní z Prahy, ale z Bruselu. Evropští komisaři by měli 11. června po více než ročním zpoždění notifikovat České republice zákon o podporovaných zdrojích energie.

Nebude to bez výhrad, ale ministerstvo průmyslu a obchodu už má připraveny novely, kterými bude reagovat na připomínky z Bruselu. „Když komisaři notifikaci schválí ve stanoveném termínu, o den později dáme do mezirezortního připomínkového řízení připravené změny zákonů,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Jednou z hlavních změn bude způsob stanovení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů. Ten se zatím počítá ze spotřebované elektřiny. Nově se má ale odvozovat od rezervované kapacity v distribuční soustavě. U domácností tomu odpovídá síla (kapacita) hlavního jističe.

Z nového systému podpory zelených zdrojů, který si vyžádala Evropská komise, bude profitovat průmysl. V čisté podobě plánu by se největší odběratelé mohli dostat na čtvrtinu částky, kterou dnes dávají na obnovitelné zdroje. Jenže to by si vyžádalo výrazně zatížit domácnosti, což rezort průmyslu nechce. Ve vyhlášce, která tarify stanoví, proto bude i koeficient, který rovnoměrněji rozloží zátěž mezi podniky a maloodběratele. I tak by se ale měly firmy dostat podle propočtů ministerstva v průměru na 80 procent současných nákladů na zelenou energii.

Nové nastavení pomůže energeticky intenzívnímu průmyslu

Dvacítka největších spotřebitelů energií platí ročně zhruba čtyři miliardy korun, což je desetina celkových nákladů na podporu obnovitelných zdrojů energie. „Nové nastavení pravidel může pomoci zejména energeticky intenzivnímu průmyslu, podle jedné z variant dokonce většině průmyslových firem. Nyní je nezbytné, aby legislativní proces začal bez dalšího otálení s cílem dosáhnout změny k 1. lednu 2015,“ komentoval záměr ministerstva Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

I případná nejzajímavější varianta bude znamenat, že české firmy budou za obnovitelné zdroje platit o něco více než v Německu

Průmyslové podniky dlouho volaly po úlevách z placení podpory pro obnovitelné zdroje a argumentovaly Německem, kde jejich konkurenti platí na zelenou energii jen zlomek toho, co tamní domácnosti. Rezort průmyslu tvrdí, že změnou stanovení tarifu se postavení tuzemských firem s německými konkurenty více méně vyrovná. „Podle našich informací i případná nejzajímavější varianta bude znamenat, že české firmy budou za obnovitelné zdroje platit o něco více než v Německu. Naše nynější konkurenční nevýhoda by se však výrazně zmenšila. Proto návrh podporujeme,“ říká Rafaj.

Plánovaná změna má ještě jeden účel. Má otestovat, zda bude do budoucna možné podobně stanovovat i další regulované složky ceny elektřiny. Celková výše hrazených poplatků za distribuci či přenos elektřiny by se také mohla odvíjet od spotřeby a lépe by odrážela skutečné náklady, které jsou s daným odběrným místem spojené. U domácností by taková změna mohla podle některých expertů vést k tomu, že si dnes naddimenzované jističe budou ve snaze uspořit měnit za slabší, které lépe odpovídají jejich spotřebě.