Ropný obr Saudi Aramco dostal povolení vstoupit na domácí burzu. Bude to největší IPO na světě

Saudi Aramco (ilustrační foto)

Saudi Aramco (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Saudi Aramco (ilustrační foto)
Saudi Aramco (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Saúdskoarabský regulátor schválil žádost státní ropné společnosti Saudi Aramco o vstup na domácí burzu. Informaci přinesly světové agentury. Mohlo by se jednat o největší primární nabídku akcií na světě a sama firma by se mohla stát největší veřejně obchodovanou společností na světě. Firma zároveň zveřejnila své hospodářské výsledky za uplynulých devět měsíců, za něž vykázala čistý zisk 68 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun).

Ředitel společnosti Amín Násir uvedl, že 9. listopadu bude zveřejněn emisní prospekt, kde bývají informace o emitentovi, jeho finanční stabilitě a investičních záměrech či to, jak použije kapitál získaný z veřejné nabídky.

Saudi Aramco v prohlášení uvedla, že cenu akcie v primární nabídce a to, kolik procent akcií nabídne, zveřejní na konci období takzvaného bookbuildingu, tedy po uzavření procesu, kdy manažer emise sbírá cenové nabídky a na základě poptávky stanoví emisní cenu.

Očekává se, že by firma mohla zájemcům nabídnout jedno až dvě procenta akcií, čímž by získala 20 až 40 miliard dolarů (457 až 914 miliard korun), napsala agentura Reuters. Podle listu Financial Times chce Rijád získat až 60 miliard dolarů.

Společnost by ráda dosáhla ohodnocení dva biliony dolarů, ale saúdské království je připraveno přijmout ohodnocení 1,6 až 1,8 bilionu dolarů, aby byl vstup na burzu úspěšně dovršen, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje.

Deník Financial Times pokládá s odvoláním na bankéře a analytiky za realistické ocenění společnosti na 1,2 až 1,5 bilionu dolarů. Jestliže Saudi Aramco bude trvat na ohodnocení dva biliony dolarů, investoři by měli nižší výnos z dividend než v případě společností Royal Dutch Shell či ExxonMobil, mezinárodních konkurentů saúdskoarabské společnosti.

O nabídce akcií Saudi Aramco se mluví už několik let a byla netrpělivě očekávána. Nabídka je mimo jiné důležitá kvůli získání peněz na plány korunního prince Muhammada bin Salmána, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy.

Oznámení přichází jen sedm týdnů po zničujících útocích na ropná zařízení Abkajk a Churajs ze 14. září, jež snížily těžbu v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů, tedy zhruba o polovinu. Nedělní oznámení podle agentury Reuters zdůrazňuje odhodlání Saúdské Arábie vstup na burzu prosadit i navzdory těmto komplikacím. Saudi Aramco v neděli v prohlášení uvedla, že útoky společnost provozně ani finančně neovlivní.

V závislosti na reakci investorů by mohla společnost Saudi Aramco vstup na burzu v pozdější fázi stáhnout, upozornil list Financial Times s odvoláním na dva obeznámené zdroje.

Saudi Aramco je největším producentem ropy na světě a na světové produkci ropy se podílí zhruba deseti procenty. Korunní princ bin Salmán v roce 2016 prohlásil, že má firma tržní hodnotu kolem dvou bilionů dolarů. Bankéři a odborníci se podle Reuters domnívají, že by Saúdská Arábie měla snížit cílovou hodnotu zhruba na 1,5 bilionu dolarů. I v takovém případě by to však bylo o 50 procent více, než je tržní hodnota současných dvou největších společností Apple a Microsoft, jež se pohybuje kolem jednoho bilionu dolarů.