Rosněfť a Exxon chystají velké projekty v USA i Rusku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Největší ruská ropná společnost Rosněfť a největší americký producent ropy Exxon Mobil chystají velké projekty. Podle zdrojů agentury Reuters budou podrobnosti dohodnuty zřejmě už v pondělí. V rámci dohody se Rosněfť dostane k těžbě ropy v Texasu a na dalších místech v USA, zatímco Exxon Mobil bude spolu s Rosněftí rozvíjet rozsáhlá naleziště na Sibiři.

Rosněfť už loni dostala nabídku účastnit se celkem sedmi projektů Exxonu, díky čemuž by se ruský podnik mohl dostat až k 36 miliardám barelů ropy vázané v těžko přístupných arktických oblastech. Spolupráce s Exxonem by totiž Rosněfti měla přinést potřebné know-how k nekonvenčním způsobům těžby a pokud všechno půjde podle plánu, Rusko si díky zvýšení těžby udrží pozici největšího producenta ropy na světě.

Rosněft si z nabízených sedmi projektů pro začátek vybrala tři. Informované zdroje z odvětví tvrdí, že je to La Escalera Ranch v západním Texasu, dále oblast jílovitých břidlic Cardium v kanadské provincii Alberta, a 20 ropných polí v Mexickém zálivu z celkových 144, jimiž Exxon Mobil disponuje.

V Severní Americe se Rosněfť hodlá zaměřit na takzvané nekonvenční uhlovodíky, mezi něž patří i ropa a zemní plyn z břidlic. Suroviny vázané v těchto formacích nelze získávat tradičním vertikálním hloubením. Záměrem Rosněfti je zapojit pokročilé metody těžby i na jeho vlastních polích na Sibiři.

Chystaný plán má analytikům ve středu představit místopředseda ruské vlády Igor Sečin, který je v Rusku hlavním zástupcem ropného průmyslu. Akce se má konat v New Yorku a měl by na ní být i generální ředitel Exxonu Rex Tillerson a šéf Rosněfti Eduard Chudajnatov. Exxon už akci avizoval na svém webu, mluvčí premiéra Vladimira Putina Dmitrij Peskov ale řekl, že si není žádné takové schůzky vědom.

Dohoda o spolupráci mezi oběma podniky by pro Exxon znamenala zásadní obrat v dosavadním postoji. Exxon už totiž v Rusku působil, ale stáhnul se z něj, když se mu nepodařilo převzít tehdy největší ruskou ropnou společnost Jukos. Ta mezitím zbankrotovala, neboť stát po ní žádal údajné daňové nedoplatky v řádu miliard dolarů. Šéf Jukosu Michail Chodorkovskij byl v roce 2003 uvězněn a zatím nebyl propuštěn.

Zájem o těžbu ropy z nekonvenčních ložisek v USA už dříve projevila také společnost Lukoil, což je druhý největší producent ropy v Rusku. Zatím jej ale od vstupu do projektů odrazují vysoké investice.

Rusko od rozpadu Sovětského svazu před 20 lety neučinilo žádný významný objev ropy. Pokud chce tedy zůstat největším světovým producentem ropy, a udržet si tak náskok před Saúdskou Arábií, bude se muset věnovat i těžbě z pobřežních a nekonvenčních ložisek.