Rozdělte se, žádají Češi sousedy. Kvůli hrozbě blackoutu

elektrické vedení

elektrické vedení Zdroj: profimedia.cz

Hrozba blackoutu, kterou v Česku stále častěji způsobují přetoky elektřiny ze sousedního Německa, přivedla tuzemského operátora přenosové soustavy k dalšímu razantnímu požadavku. Společnost ČEPS žádá Německo a Rakousko, aby zrušily tradiční obchodní zónu těchto dvou zemí. „Existenci společné německo-rakouské zóny považujeme za jeden z klíčových důvodů přetoků do naší přenosové soustavy,“ uvedl pro E15 člen představenstva ČEPS Zbyněk Boldiš.

Dodávky elektřiny v rámci této oblasti dvou sousedních států automaticky dostávají přednost před jakýmikoliv obchodními vztahy se třetími zeměmi. Jenže obchodní výměna uvnitř německo-rakouské zóny až dvojnásobně převyšuje kapacitu tamních přenosových sítí. Elektřina, která se valí zvláště ze severního Německa do Rakouska, přetéká přes území Česka, Polska a dalších zemí.

Kromě hrozby blackoutu Němci a Rakušané fakticky zabírají přenosové kapacity ostatním. „Německo-rakouská obchodní oblast je nadměrně veliká a znamená diskriminaci dalších účastníků trhu,“ řekl Boldiš. Podobný postoj zastává také český Energetický regulační úřad. „Vliv německo-rakouské obchodní zóny na trh je prokazatelný – znamená snížení kapacity pro obchodní transakce vlivem neplánovaných toků,“ uvádí předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Požadavek české strany získal podporu Polska, Slovenska a Maďarska. Na druhé straně Němci a Rakušané do budoucna diskuzi na toto téma nevylučují, avšak prozatím ji odmítají.

Společnou zónu pro obchod s elektrickou energií často považují za výdobytek typu jednotné evropéské měny. Zatímco provozovatelé přenosových soustav visegrádských zemí zpracovali společnou zprávu, která poukazuje na problémy, dřívější studie německé agentury pro regulaci sítí Bundesnetzagentur dochází ke zjištění, že rozdělení německo-rakouské zóny by problém přetoků elektrické energie beztak nevyřešilo.

Právě Bundesnetzagentur ovšem také připouští soustavně rostoucí problémy při přenosech elektrické energie. Největší potíže bývají ve větrných dnech, kdy nadměrně stoupá výroba elektřiny ve větrných farmách na severu Německa.
Navzdory odmítavým postojům německé a rakouské strany je Zbyněk Boldiš přesvědčen, že předložený požadavek na rozdělení německorakouské obchodní zóny není nereálný.

Současný návrh nové evropské legislativy totiž počítá s tím, že se bude pravidelně posuzovat správnost nastavení obchodních zón včetně jejich případné změny. „Otázku obchodních zón v kontextu přetoků hodlá zkoumat také Evropská komise,“ argumentuje Boldiš.

Stát může mít sedm miliard za to, že Němci používají českou přenosovou soustavu

Česká republika zvažuje rovněž další způsoby obrany proti přetokům elektrické energie z Německa – od ochranných transformátorů na hranicích po nedávný požadavek společnosti ČEPS, aby jí německý partner garantoval, že přetoky nepřekročí určitou hranici. Pokud by se mu to nedařilo, musel by podle českého návrhu finančně kompenzovat zvýšené náklady na udržení české sítě v chodu a navíc zaplatit pokutu.