Ruská zbrojovka Uralvagon nezvládá splácet, ČEB jí restrukturalizovala dluh

Tank T-14 Armata od firmy Uralvagonzavod

Tank T-14 Armata od firmy Uralvagonzavod Zdroj: ctk

Česká exportní banka se dohodla s ruským státním podnikem Uralvagonzavod (UVZ) na restrukturalizaci úvěrů v celkové výši 56 milionů dolarů. Případ se týká financování dodávek strojů od české skupiny Alta. UVZ patří mezi největší ruské strojírenské firmy a je proslulý hlavně výrobou tanků, v současnosti ale kvůli sankcím a poklesu ruské ekonomiky nezvládá své dluhy.

„Můžeme potvrdit, že v rámci jednání mezivládní komise došlo k výraznému posunu a skutečně se podařilo podepsat dokumenty k restrukturalizaci,“ sdělil E15.cz mluvčí ČEB Martin Jaroš. Podle něj byly půjčky restrukturalizovány do konce roku 2020 s jasně nastaveným splátkovým kalendářem.

Problémové pohledávky patří do souboru zhruba 20 půjček z let 2006 až 2008. „Velká část úvěrů z tohoto souboru byla řádně splacena,“ dodal mluvčí. Výši zbylého dluhu a úroveň nově nastaveného úroku však odmítl s odkazem na bankovní tajemství komentovat.

Agentura Tass nicméně citovala šéfa Uralvagonzavodu Olega Sijenka, podle něhož dohodnutá roční úroková míra dosáhne 2,9 procenta a restrukturalizovaný dluh činí zmíněných 56 milionů dolarů (přes 1,3 miliardy korun).

Jaroš upřesnil, že ČEB problémové půjčky neposkytla přímo ruské zbrojovce, ale českému exportérovi Alta, který dlouhodobě Uralvagonzavodu dodává na leasing obráběcí stroje a další technologie. UVZ je ručitelem.

„Kvůli poklesu odbytu železničních vagonů se UVZ dostal do zpoždění se splácením leasingu firmě T21 (ruská dcera Alty) a ta druhotně nebyla schopna splácet ČEB. Proto bylo nutné splátkový kalendář restrukturalizovat,“ vysvětlil Jaroš. Podle něj v době, kdy byly úvěry poskytnuty, nikdo nemohl předpovídat krizi a dramatický propad ruského trhu.

Exportní banka, jejímž úkolem je podpora českého vývozu, má s miliardovými toxickými pohledávkami velké potíže. Týkají se zejména právě financování dodávek do Ruska. Martin Jaroš však ujišťuje, že UVZ své dluhy nakonec splatí. „UVZ je strategický ruský podnik podporovaný vládou, u něhož je malá pravděpodobnost, že by obchodní případ mohl zcela selhat,“ uvedl.

Špatné časy v Nižním Tagilu

Problémy Uralvagonu se splátkami nejsou žádným překvapení. Firma coby významná ruská zbrojovka se ocitla na sankčním seznamu USA i Evropské unie, což jí ztížilo přístup na finanční trhy, zároveň ji postihl i celkový ekonomický propad Ruska.

Zbrojovka z Nižního Tagilu proto zažívá špatné časy. Podle nedávných informací ruských médií chystá propuštění, na soudech se hromadí desítky žalob od dodavatelů kvůli nezaplaceným účtům, zákazníci kvůli zpoždění dodávek vypovídají kontrakty. Aktuální dluhy firmy se odhadují na 10 miliard rublů (kolem 3,5 miliardy korun). Vláda již dříve opakovaně schvalovala firmě státní garance kvůli refinancování půjček.