Rusko a Čína potvrzují společné plány, postaví dálkové letadlo

Comac ARJ21

Comac ARJ21 Zdroj: Wikimedia

Rusko se s Čínou dohodlo na společném vývoji dálkového letounu, který by měl ohrozit nadvládu Airbusu a Boeingu na trhu velkých dopravních letadel. Obě země budou spolupracovat i na vývoji těžkotonážního vrtulníku.

Rusko má smělý plán - celý svůj trh dopravních letadel pokrýt domácí výrobou. Podle tamního ministerstva průmyslu a obchodu dosáhnou investice do vývoje nového letounu sedmi až osmi miliard dolarů.

„Spolu s Čínskou lidovou republikou jsme dosáhli dohody o vytvoření dálkového širokotrupého letounu. Čínský trh je obrovský, země má 1,3 miliardy obyvatel, rozkládá se na rozsáhlém území, ale nemá žádný letecký průmysl,“ řekl podle agentury Ria Novosti ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Vývoj letadla podle něj začne v blízké budoucnosti.

Rogozin neuvedl, jakých společností se spolupráce týká. Podle dřívějších informací serveru Aviation Week ale jde o ruský Irkut a čínský Comac. Připravovaný letoun by se měl do provozu dostat v letech 2023 až 2025, uvedl již dříve Michail Pogosjan, šéf United Aircraft Corporation, které Irkut patří.

Mil Mi-26, největší vrtulník světaMil Mi-26, největší vrtulník světa | CC BY-SA 3.0: Dmitrij A. Mottl - Wikimedia CommonsZ čínsko-ruské spolupráce má těžit i vrtulník Mil Mi-26

Výsledný letoun má být alternativou Airbusu A330 a podobných letounů. Irkut předpokládá, že aerolinky po celém světě budou v příští dekádě hledat náhradu právě za tyto stroje. Čínsko-ruský stroj se tak postaví Dreamlineru od Boeingů a částečně i Airbusu A350.

Kromě nového letadla chtějí Čína a Rusko vyvinout modernizovanou verzi největšího vrtulníku na světě Mi-26. Nový vrtulník má být lehčí než současný stroj, přesto si má zachovat jeho nosnost.