Rusko chce dostat do Německa více plynu

Bohužel, a to je náš
největší problém, často
nedodržujeme ani ty
nejdůležitější zákony,
řekl na adresu selhání bezpečnostních
opatření před výbuchem na letišti
Domodědovo ruský prezident
Dmitrij Medveděv.

Bohužel, a to je náš největší problém, často nedodržujeme ani ty nejdůležitější zákony, řekl na adresu selhání bezpečnostních opatření před výbuchem na letišti Domodědovo ruský prezident Dmitrij Medveděv. Zdroj: ctk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv zamířil do Německa s cílem o užší energetickou spolupráci, především co se týče dodávek plynu. Jeho setkání s kancléřkou Angelou Merkelovu v Hannoveru mělo včera začít večeří, dnes se čekají závěry jednání.

Rusko by rádo využilo německého ústupu od jádra a hledání jiných zdrojů. „Německé rozhodnutí uzavřít do roku 2022 svůj jaderný průmysl otevírá nové partnerské příležitosti, včetně zvýšení dodávek ruského plynu využitím kapacity plynovodu Nord Stream,“ uvedl Kreml před schůzkou.

Už minulý týden šéfové Gazpromu a RWE podepsali předběžnou dohodu o strategickém partnerství při výrobě elektřiny v Evropě. Týká se výroby proudu z plynu a uhlí nejen v Německu, ale také v zemích Beneluxu a Velké Británii. Počítá se v ní s vytvořením společného podniku.

Od nynějšího setkání se čeká také sjednání dalších obchodů. Summitu se mají zúčastnit i vrcholní manažeři, kupříkladu ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn. „Vždycky jsme říkali, že jsme rádi za každého ruského investora, který v Německu zachrání pracovní místa a vytvoří nová. Rusové jsou stejně vítáni jako Američané a Francouzi,“ zdůraznil řekl šéf Metra Eckhard Cordes, který vede i lobbistickou skupinu pro investory ve východní Evropě.

Média připomínají nejen dobré vztahy Berlína a Moskvy, ale i poměrně velký osobní soulad mezi Merkelovou a Medveděvem. Bezproblémové poměry mezi zeměmi ilustroval i záměr organizátorů prestižního ocenění Quadriga udělit ho někdejšímu a dost možná i budoucímu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Po mezinárodní kritice ale výbor od plánu ustoupil.

Radostné vyhlídky

Vzájemný obchod loni stoupl v porovnání s předchozím rokem o třetinu na téměř 52 miliard dolarů. V první třetině letoška navíc vzrostl oproti stejnému období loňska o dalších 37 procent. „Při zachování současného tempa lze dosáhnout rekordní předkrizové úrovně 60 až 70 miliard dolarů z roku 2008,“ řekl Medveděvův poradce Sergej Prichodko.