Rusko sníží těžbu ropy o pět procent. Reaguje na cenové stropy EU a G7

Ropa

Ropa Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Logo OPEC+
2
Fotogalerie

O 500 tisíc barelů denně sníží od příštího měsíce Rusko svoji produkci ropy. To je zhruba pět procent jeho produkce, oznámil ruský vicepremiér Alexander Novak. Jde o odvetu za uvalení cenových stropů na ruskou ropu a ropné produkty Západem. Kreml snížením produkce vyhrožoval už dříve, a to od doby, kdy EU a země G7 začaly o cenových stropech diskutovat. Snížení těžby může způsobit otřesy na trhu s ropou.

Ceny ropy po zveřejnění tohoto oznámení vyskočily. Například Brent rostl kolem deváté dopolední hodiny na londýnské burze o dvě procenta na 86,5 dolaru za barel.

„Rusko věří, že mechanismus cenových stropů pro ruskou ropu a ropné produkty je zásahem do tržních vztahů a rozšířením destruktivní energetické politiky Západu,“ uvedl v pátek vicepremiér Alexander Novak. „Proto Rusko v březnu sníží produkci o 500 tisíc barelů denně. To přispěje k obnovení tržních vztahů,“ dodal. 

Evropská Unie, země G7 a Austrálie se dohodly na zavedení cenového stropu na ropu z Ruska ve výši 60 dolarů za barel už od 5. prosince minulého roku. Krok Moskvy omezuje dodávky dvou milionů barelů denně, které koncem roku oznámily organizace OPEC+ spolu se Saúdskou Arábií. 

„Od nynějška je Rusko schopno prodávat svou ropu na zahraniční trhy, ale nechce dodržovat cenová omezení uvalená západními státy,“ řekl Novak. „Při dalších rozhodnutích budeme jednat podle toho, jak se bude vyvíjet situace na trhu,“ dodal.

V současné chvíli tu není nikdo, kdo by zaplnil díru v nabídce, kterou vytvořily ruské škrty, řekl pro Bloomberg Giovanni Staunovo, analytik UBS Group AG. „OPEC+ může zvýšit kvóty nebo zrušit škrty v průběhu roku,“ řekl.

Moskvu v posledních měsících zasáhl pokles z příjmů z prodeje ropy. Nejvíce pak pokles ceny ropy Brent, který od června činí zhruba 40 dolarů na barel. Zákaz dovozu nafty do EU a cenový strop donutily Rusko hledat nové trhy a alternativní způsoby přepravy. 

I tak byla ruská produkce překvapivě odolná. Od dosažení poinvazního minima 10,05 milionu barelů denně v dubnu se ruská produkce ropy na konci roku 2022 vrátila na přibližně 10,9 milionu barelů denně. V lednu zůstala blízko této úrovni, a to navzdory zákazu Evropské unie na kotvení většiny námořních lodí, které dovážejí ropu. 

VIDEO: Co určuje cenu ropy? 

Video placeholde
• Videohub