Rusové chtějí s Čechy stavět nejen Temelín

Temelín

Temelín Zdroj: 7

V Česku vznikla firma, jež by jednou mohla nabízet zahraničním zájemcům výstavbu jaderných elektráren na klíč. Společnost Nuclear Power Alliance (NPA) založily Škoda JS, Atomstrojexport a OKB Gidropress, členové rusko-českého konsorcia MIR.1200, kteří se ucházejí o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Pokud by firma uspěla v zahraničních tendrech, cesta k dodávkám by se otevřela i firmám, které chtějí s rusko-českým konsorciem postavit dva nové temelínské bloky. Má to ale jeden háček.

Aby se tato vize uskutečnila, museli by Rusové temelínský tendr vyhrát. Především kvůli němu konsorcium firmu založilo. „Společnost přebírá praktické řízení účasti v tendru od konsorcia MIR.1200. Přechází na ni i závazek, že na dostavbě Temelína se minimálně ze sedmdesáti procent budou podílet české firmy,“ uvedl Josef Perlík, předseda představenstva NPA a ředitel projektu Dostavba jaderné elektrárny Temelín ve společnosti Škoda JS.

Myšlenka, že by NPA vystupovala jako generální dodavatel jaderných elektráren, se opírá o dodavatelský řetězec, který rusko-české konsorcium v Česku buduje. „Tento dodavatelský model má obrovskou cenu. Pokud se při dostavbě Temelína osvědčí, bude možné ho použít i pro jiný trh,“ dodává Perlík. Jako potenciální trhy uvádí Slovensko, Maďarsko, Bulharsko či Polsko.

Z pohledu ruských společností má vytvoření NPA ten význam, že jako dodavatel bude vystupovat firma se sídlem v Česku, která bude zastřešovat ruský a český průmysl. Ruské technologie by se touto cestou mohly dostat i do zemí, kde by čistě ruská nabídka neměla z politických důvodů šanci. To by mohl být případ Polska. Navzdory sídlu však NPA zůstává plně v majetku Rusů. Ostatně také česká Škoda JS, která drží 34 procent akcií NPA, je ve vlastnictví ruské strojírenské společnosti OMZ.

Kdyby Rusové v tendru neuspěli, bude na akcionářích, jak s NPA naloží. V úvahu by připadalo i její zrušení. Také v tomto případě ale Rosatom slibuje další zakázky pro podniky v Česku. „Vloni jsme zadali českým firmám zakázky za sto milionů eur a za letošních pět měsíců už za šedesát milionů eur. Vidíme, že našich tendrů se účastní stále více českých firem,“ řekl deníku E15 Kiril Komarov, zástupce generálního ředitele Rosatomu.

Dostavba Temelína s otazníkem

V souvislosti s pádem vlády se objevily pochybnosti, zda ČEZ může ještě letos vybrat vítěze temelínského tendru bez jasného postoje vlády jako zástupce státu, většinového vlastníka firmy. Hovoří se o odkladu či zrušení tendru. Nicméně pokud by po příštích volbách sestavovala vládu ČSSD, projekt dostavby Temelína by nejspíš pokračoval. „ČSSD podporuje dostavbu Temelína. Neznamená to ale, že neexistují problémy, které bude třeba vyřešit,“ tvrdí stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Naráží na nízké ceny silové elektřiny, z nichž by se investice nezaplatila. Případné garance ceny elektřiny z nových bloků zase podle Mládka nesmí zvyšovat veřejný dluh ani zatěžovat domácnosti a firmy.