Rusové mohli dostat zakázku na jadernou elektrárnu Pakš II bez tendru, rozhodl Brusel

Větší bezpečnost. Maďarská jaderná elektrárna Paks už v minulosti zvedla výkon svých čtyř bloků o 240 megawattů, teď získá nový digitální řídicí a bezpečnostní systém

Větší bezpečnost. Maďarská jaderná elektrárna Paks už v minulosti zvedla výkon svých čtyř bloků o 240 megawattů, teď získá nový digitální řídicí a bezpečnostní systém Zdroj: CTK

Jaderná elektrárna Paks
Attila Aszódi, maďarský zmocněnec pro udržení výkonu JE Paks
Attila Aszódi, maďarský zmocněnec pro udržení výkonu JE Paks
Ruský prezident Vladimir Putin se domluvil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem
Vladimir Putin a Viktor Orbán
6
Fotogalerie

Maďarsko neporušilo evropská pravidla pro zadávání veřejných zakázek, když bez tendru přidělilo stavbu dvou bloků jaderné elektrárny Pakš ruskému Rosatomu. Evropská komise uzavřela vyšetřování, které proti Maďarsku vedla od roku 2015. Maďaři ale ještě pořád čekají na poslední z verdiktů Komise, jestli způsob financování a zapojení státu do projektu nepředstavuje nepovolenou státní pomoc.

Evropská pravidla dovolují udělit veřejnou zakázku bez výběrového řízení, pokud kontrakt může reálně dostat jen jedna firma. Na tom Maďaři postavili svou obhajobu. Jen Rosatom podle Budapešti mohl splnit požadavek maďarské vlády, aby elektrárna zůstala trvale ve vlastnictví maďarského státu.

„Rozhodnutí Evropské komise říká, že Maďarsko neporušilo nařízení o státních zakázkách. Maďarsko mělo právo nejen podepsat dohodu s Ruskem, ale i podepsat takové dohody, která toto nařízení částečně nebere v úvahu z technického hlediska,“ přivítal rozhodnutí Komise János Lázár, maďarský ministr úřadu vlády.

Vše o energetice čtěte zde

Neznamená to, že dodavatelé pro dostavbu elektrárny vůbec veřejnými tendry neprojdou. Maďarsko se zavázalo, že zakázky v hodnotě 55 procent investičních nákladů budou uděleny podle evropských pravidel. Výjimkou bude dodávky speciálního jaderného zařízení. Náklady na elektrárnu by měly dosáhnout 12,5 miliardy eur.

„Bude se například soutěžit o dodávku turbíny a dalších klíčových součástí elektrárny. Tendry vyhlásí ruský kontraktor a budou se řídit evropskými pravidly pro veřejné zakázky. V mezivládní dohodě, kterou podepsalo Maďarsko s Ruskem také je, že maďarské firmy se budou podílet na projektu ze 40 procent,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro E15 vládní zmocněnec pro výstavbu elektrárny Pakš II Attila Aszódi.

Budapešť nyní čeká na rozhodnutí Evropské komise, jestli nová elektrárna vznikne jen díky nepovolené státní pomoci, nebo jestli takovou státní pomoc neobsahuje. Brusel zkoumá, zda by za tržních podmínek elektrárnu postavil soukromý investor.

V minulosti Komise zpochybňovala analýzy a výpočty Budapešti, které měly dokázat, že výnosnost investice je vyšší než náklady. Aszódi prohlásil, že elektrárna bude zisková už při ceně elektřiny 55 eur za megawatthodinu. Vláda očekává, že za deset let, kdy by Pakš II měla začít fungovat, se elektřina bude prodávat za 65 eur.

„Nyní řízení o možné nedovolené státní podpoře chýlí ke konci. Očekává se, že příští týden bude tento dokument předán Maďarsku. Znamená to, že v listopadu 2016 budou odstraněny všechny překážky a Maďarsko bude moci v letech 2017 až 2018 přistoupit k realizaci projektu v hodnotě 12,5 miliardy eur,“ tvrdí Lázár.