S&P chválí ČEZ za zrušení temelínského tendru. Projekt by prodělal

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Rozhodnutí české energetické společnosti ČEZ zrušit veřejný tendr na výstavbu dvou jaderných reaktorů v elektrárně Temelín je pro hodnocení závazků firmy pozitivní. Uvedla to dnes ve svém výhledu ratingová agentura Standard & Poor's. ČEZ má u agentury rating A2 s negativním výhledem. Důvodem negativního výhledu je podle S&P riziko, že vláda bude požadovat od ČEZ vyšší dividendu na realizaci svých projektů.

ČEZ se podle S&P zrušením tendru vyhne obrovským investičním výdajům, které by měly negativní dopad na jeho hlavní ratingy. Zrušení tendru také ukazuje, že management firmy je schopen učinit ekonomická rozhodnutí, která nejsou v souladu s politickými cíli vlády.

S&P odhadovala kapitálové výdaje na dostavbu Temelína v rozmezí 200 až 300 miliard korun. Výstavba by byla velmi dlouhá a firma by nutně po dobu výstavby potřebovala velký objem finančních prostředků, což by mělo dopad na její úvěry a důvěryhodnost. Navíc ceny elektřiny jsou nyní nízké, takže elektrárna by nebyla ekonomicky životaschopná, a vláda odmítla poskytnout projektu ekonomickou podporu. Proto je zrušení projektu pro hodnocení úvěrové spolehlivosti pozitivní, dodala S&P.

Agentura však považuje za negativní prohlášení ministra financí Andreje Babiše, který naznačil, že by ČEZ měl použít celý svůj čistý zisk za rok 2013 na výplatu dividend. Doposud firma vyplácela na dividendách 50 až 60 procent svého zisku. S&P se proto obává, že vláda by mohla požadovat za rok 2014 výplatu vyšší dividendy.

Michal Šnobr: Vláda nechala žít jadernou naději

Pierre Lévy: Jaderná energie není otázkou víry