Senátoři chtějí vrátit zákon o zelených zdrojích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Bouřlivá debata kolem chystaného zákona o podporovaných zdrojích energie, který podle jeho kritiků ve skutečnosti může vést k zaříznutí obnovitelné energetiky, se zřejmě vrátí do Poslanecké sněmovny. Senátoři z hospodářského výboru chtějí zákon poslat zpět s pozměňovacím návrhem, který už ale předjednali s některými poslanci a vedením ministerstva průmyslu.

Deníku E15 to řekl šéf tohoto výboru Jan Hajda. „Pokud bude návrh přijat, bude to znamenat rozumnější a kontrolovatelnější formu podpory,“ souhlasil šéf sněmovního hospodářského výboru Milan Urban. Senát bude o návrhu zákona hlasovat na schůzi, jež začíná dnes.

Předseda senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis upřesnil, o co v pozměňovacím návrhu jde – stanoví jasnější podporu výroby tepla, upřesňuje formu podpory biometanu, který má být vtláčen do plynovodů, a určuje příspěvky na decentralizovanou výrobu elektřiny. Podpora biometanu se díky upřesněním nemá vymknout kontrole, jako se to stalo v minulosti v případě fotovoltaiky.

Hlavní námitky asociací obnovitelných zdrojů nicméně zákonodárci neakceptovali. Návrh zákona předpokládá, že žádnou podporu už nedostanou ty zdroje, jejichž výkon překročil hodnoty stanovené Národním akčním plánem (NAP). Asociace upozorňují, že limity stanovené v NAP lze kdykoli měnit aktualizací vládního usnesení. Investorům do obnovitelných zdrojů tak chybí jistota v jejich podnikatelských plánech. Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v prosinci dokonce mluvila o možnosti, že by mohla navrhnout pozastavení nebo redukci NAP.

Bude ovšem záležet na postoji ministerstva průmyslu, které nyní na aktualizaci plánu pracuje. „Měla by být hotova během letošního prvního čtvrtletí,“ upřesnil mluvčí úřadu Pavel Vlček. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že je otevřeno diskuzi o obsahu plánu, nicméně není pro jeho rušení nebo pozastavování.

Ve stopách Velké Británie

Zákon o podporovaných energiích je terčem kritiky asociací obnovitelných zdrojů, v jednom bodě ale získával jejich podporu. Poslanci totiž ještě před odesláním zákona do Senátu schválili podporu výroby tepla z biomasy. To je mnohem efektivnější než využívat biomasu k výrobě elektřiny. Podpora tepla z biomasy není ve světě běžná, průkopníkem se stala předloni Velká Británie.