Severní energetická požádala o povolení levnější metody těžby

Zámek Jezerka, na pozadí důl ČSA

Zámek Jezerka, na pozadí důl ČSA Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Severní energetická, která znovu míří pod křídla společnosti Czech Coal Pavla Tykače, bude v posledních letech těžby na lomu ČSA šetřit. Po oznámení o uzavření ztrátového hlubinného dolu Centrum, hodlá nyní změnit technologii plánované hlubinné těžby v bočních svazích povrchového lomu ČSA. Firma požádala Český báňský úřad o povolení hornické činnosti pro hlubinnou těžbu metodou stěnování. Zatím měla povolení pro těžbu nákladnější a méně výtěžnou metodou chodbicování.

Naplánovaná hlubinná těžba, kterou lze z povrchového lomu získat i uhlí, jež rypadla na povrch nedokážou dostat, bude trvat až do roku 2022, potvrdila serveru E15.cz mluvčí firmy Gabriela Sáričková-Benešová. Jedna chodbice je už vyražená. Ročně by Severní energetická měla vytěžit zhruba 200 tisíc tun uhlí. V roce 2022 by měla skončit povrchová těžba. Pak nebude mít ekonomický smysl pokračovat ani s hlubinným dobýváním.

Předností metody stěnování je vyšší výtěžnost, která se pohybuje kolem 80 procent dostupných uhelných zásob. Stejným způsobem se těží i v dolu Centrum. Chodbicování má výtěžnost jen dvacet procent. Změna technologie z chodbicování na stěnování se ovšem projeví v lokálních poklesech terénu. Dle báňského znaleckého posudku se ve výsypce vytvoří dvě poklesové kotliny, uvádí Severní energetická v žádosti o posouzení dopadu záměru na životní prostředí.

Využití stěnování se plánuje v omezeném rozsahu v oblasti, kde firma přisypává boční svahy lomu ČSA vnitřní výsypkou. Maximální možná těžba se změnou technologie nezmění a bude činit 400 tisíc tun ročně.

Konsolidace a příprava na útlum

Majitelé Severní energetické se firmu snaží konsolidovat a připravit na postupný útlum těžby. Důl Centrum se dlouhodobě potýkal s nevyrovnanými ekonomickými výsledky a několikrát se uvažovalo o jeho uzavření. Firma však životnost dolu v minulosti několikrát prodloužila a dokonce plánovala další těžbu až do roku 2028. Letos v listopadu vedení rozhodlo, že na jaře příštího roku důl dotěží poslední stěnu v rámci platného povolení. Investice do otvírky nového těžebního pole by byla, nejen s ohledem na klesající ceny uhlí, ztrátová.

Severní energetickou také opustí majitel třiceti procent akcií Tomáš Fohler. Jeho podíl by měl odkoupit Pavel Tykač. Severní energetická se pak začlení zpět do Czech Coal, z něhož se v roce 2013 vyčlenila. Po ukončení těžbu na lomu ČSA firmě zůstane hnědouhelná elektrárna Chvaletice.