Škoda JS bude modernizovat maďarskou elektrárnu Paks

Větší bezpečnost. Maďarská jaderná elektrárna Paks už v minulosti zvedla výkon svých čtyř bloků o 240 megawattů, teď získá nový digitální řídicí a bezpečnostní systém

Větší bezpečnost. Maďarská jaderná elektrárna Paks už v minulosti zvedla výkon svých čtyř bloků o 240 megawattů, teď získá nový digitální řídicí a bezpečnostní systém Zdroj: CTK

Plzeňská strojírenská společnost Škoda JS vyhrála tendr na dodávku části bezpečnostních systémů pro maďarskou jadernou elektrárnu Paks. Do roku 2019 dodá elektrárně systémy řízení pohonů řídicích tyčí reaktoru a systémy řízení výkonu celkem za miliardu korun. Pro Škodu JS, která se ucházela v rámci konsorcia MIR1200 v loni zrušeném tendru o dostavbu Temelína, je podepsaný kontrakt významný. Má hodnotu čtvrtiny zakázek, které firma získala za celý minulý rok.

„Díky zakázkám v objemu pět miliard korun jsme loni a letos položili velmi dobré základy pro příští období. Nehledě na dopad ukončení temelínského tendru a nákladů s ním spojených se nám podařilo zajistit kontinuitu hospodářských výsledků. Za loňský rok očekáváme provozní zisk kolem sta milionů korun,“ říká Miroslav Fiala, předseda představenstva Škody JS.

Výměna bezpečnostních systémů souvisí s přechodem ze zastaralého analogového systému původního ruského dodavatele z osmdesátých let minulého století na moderní digitální systém. Škoda JS se o zakázku utkala s francouzskou Arevou a ukrajinskou společností Impulz. Mohla se opřít o skutečnost, že reaktory ve čtyřech blocích elektrárny na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let vyrobila a namontovala.

Další české firmy

Na modernizaci maďarské elektrárny se podílejí také další české firmy. Jejich podíl na celkové hodnotě projektu činí 80 procent. Příbramská společnost ZAT bude v roli subdodavatele pro Škodu JS dodávat technologii primární části reaktoru za stovky milionů korun. Firmě pomohla i reference z českých Dukovan, kde maďarským inženýrům ukázala svůj systém řízení polohy tyčí pro primární okruh.

Ve stejné době, kdy budou české firmy montovat nové systémy do starých bloků, by měl ruský Rosatom začít se stavbou dvou nových bloků s výkonem 2400 megawattů. Ruská společnost byla součástí konsorcia MIR1200 pro dostavbu Temelína a slibovala českým firmám zakázky na stavbách dalších elektráren ve světě.

„Spolupráce s Rosatomem pro příští období je pro nás jistě významná a máme zájem na spolupráci nejen na tomto projektu, ale také na dalších, například ve Finsku a v Turecku,“ komentuje možnost podílet se na stavbě nových bloků Jan Stolár, mluvčí Škody JS, která patří ruské strojírenské skupině OMZ.