Škoda si v Americe přihlásila ochrannou známku pro „ostré“ modely vRS

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG

Škoda Octavia RS 2.0 TDI dostala pohon všech kol
Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG
Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG
3
Fotogalerie
Automobilka Škoda opět přilila do ohně spekulacím o vstupu do Spojených států. U amerického patentového úřadu si totiž přihlásila ochrannou známku vRS, kterou využívá pro své sportovně laděné vozy, v současnosti to jsou octavie. Firma si již dříve v USA registrovala názvy většiny svých modelů.

Informaci o registraci vRS přinesl včera server Truth About Cars, podle něhož si podnik známku přihlásil již 14. července. Web zároveň připomněl, že před měsícem si společnost podala žádost na užívání názvu Škoda H-Tec. Největší přihlašovací vlna však nastala na konci května, kdy firma v USA registrovala jména Škoda Superb, Superb, Octavia a Yeti.

Sportovní verzi mladoboleslavská automobilka v současnosti nabízí pouze u octavie. Nedávno však šéf značky Bernhard Maier naznačil, že firma zvažuje „ostré“ provedení také u modelu Superb a chystaného velkého SUV Kodiaq. Na českém trhu Škoda svoje sportovní auta označuje zkratkou RS (rallye sport) a pro export používá právě aktuálně přihlášenou známku vRS.

Ke spekulacím ohledně vstupu do USA, které jsou po Číně druhým největším automobilovým trhem světa, se Škodovka již dříve vyjádřila v tom smyslu, že v dohledné době se rozhodnutí v této věci nečeká. Automobilka prý v rámci skupinové strategie vyhodnocuje potenciál oblastí, v nichž dosud svá auta neprodává. „Severní Amerika včetně USA je jedním z těchto regionů,“ řekl v červnu serveru Auto.cz mluvčí Tomáš Kubík.

Škoda se v minulosti o vstup do USA už jednou pokusila. Ke konci 50. let začala do země vyvážet osobní vůz Felicia, o pár let později ale jeho prodej v Americe kvůli slabému odbytu zastavila.

Mateřský koncern Volkswagen se zejména ve Spojených státech potýká s následky skandálu kolem manipulace s měřením emisí. Skupina v červnu přistoupila na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob v USA souvisejících s aférou zaplatí až 15,3 miliardy dolarů (376 miliard korun). Tento týden pak americký soudce udělil předběžný souhlas s navrhovanými kompenzacemi.