Skořápky z pistácií jako zdroj energie, Turci jimi chtějí vytápět celé město

pistácie

pistácie Zdroj: CC BY-SA 2.5: Editor at Large; Wikimedia Commons

Turecko chystá poblíž syrských hranic v provincii Gaziantep výstavbu svého prvního ekologického města, jehož nízkoenergetické budovy by se podle plánů jedné z dodavatelských firem mohly vytápět skořápkami z pistáciových ořechů. Tamní region v jihovýchodní části země totiž patří mezi největší pěstitele pistácií na světě.

Budování ambiciózního projektu má na ploše přes tři tisíce hektarů začít během pěti let. S nabídkou na využití skořápek přišla francouzská firma Burgeap. Tvrdí, že výhřevná hodnota tohoto odpadu bohatě postačí pro vytápění či chlazení 55 hektarů veřejných budov, které ve městě vzniknou.

Závěrečnou zprávu o životaschopnosti výroby energie ze skořápek společnost předloží ještě v květnu regionálním úřadům, které tuto variantu posoudí. Pokud by ji odkývaly, přišla by na 600 tisíc eur (kolem 16,5 milionu korun).

Podle tureckého experta na ekologické stavby Sedu Muftuoglu Gulece je spalování skořápek z pistácií pro vytápění správný nápad, právě proto, že jde o lokální produkt. „Pokud plánujete podobné systémy šetrné k životnímu prostředí, musíte čerpat přírodní zdroje, které máte k dispozici. Kdyby šlo o větrnou oblast, využili bychom energii z větru,“ citoval Gulece server Mnm.com.

Město ovšem nebude spoléhat jen na pistácie. Úřady chtějí využít celou řadu energeticky úsporných systémů, jako jsou zelené střechy, solární panely nebo sběr dešťové vody.

Oceněný vzorový dům

V Gaziantepu už také od loňského září stojí vzorový dům, podle něhož se má v novém ekoměstě stavět. Vedle fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny či systémů na čištění odpadní vody budova využívá třeba podzemní potrubí, v němž cirkuluje vzduch, který se v létě chladí a v zimě naopak díky geotermální energii ohřívá.

„Teplota země je v létě o tři stupně chladnější a v zimě naopak teplejší. Náš dům pomocí tohoto potrubí ušetří až 21 procent energie,“ prohlásil energetický manažer Gaziantepu Aysegul Tekerekoğlu. Podle tureckého serveru Hurriyetdailynews.com se experimentální dům dočkal i několika mezinárodních ocenění.

Server také zdůraznil, že podobné ekologické projekty jsou pro Turecko čím dál tím významnější, protože Ankara hodlá snížit svoji závislost na dovozech energie. Podle dat z roku 2012 země totiž importuje 75 procent spotřebované energie.