Skupině Lobkowicz se nedaří. Kumulovaná ztráta přesáhla miliardu

Lobkowicz, ilustrační foto

Lobkowicz, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Pivovarnická skupina Lobkowicz, kterou vlastní čínská společnost CITIC Europe Holdings, se dostává do čím dál hlubších finančních potíží.
. Poté, co v roce 2018 před zdaněním prodělala 455 milionů korun, vykázala další ztrátu, tentokrát ve výši 200 milionů
V kolonce výsledku hospodaření minulých let se tak ke konci roku 2019 poprvé objevila červeně napsaná číslovka s hodnotou více  než miliardy korun. 
Tržby meziročně poklesly o devět procent na 1,1 miliardy korun, jak vyplývá to z výroční zprávy za rok 2019, kterou teprve nyní skupina zveřejnila.
5
Fotogalerie

Pivovarnická skupina Lobkowicz, kterou vlastní čínská společnost CITIC Europe Holdings, se dostává do čím dál hlubších finančních potíží. Poté co v roce 2018 před zdaněním prodělala 455 milionů korun, vykázala další ztrátu, tentokrát ve výši 200 milionů. V kolonce výsledku hospodaření minulých let se tak ke konci roku 2019 poprvé objevila červeně napsaná číslovka s hodnotou více než miliardy korun. 

Nedařilo se ani v oblasti odbytu. Tržby meziročně poklesly o devět procent na 1,1 miliardy korun, jak vyplývá z výroční zprávy za rok 2019, kterou teprve nyní skupina zveřejnila. Samotná firma se k výsledkům nechtěla vyjádřit.

Finanční zdraví se podle všeho nezlepšilo ani loni, kdy tuzemským pivovarům podle Českého svazu pivovarů a sladoven klesl výstav o sedm procent. Jak se to propsalo do tržeb jednotlivých firem, svaz nedokáže odhadnout. Nejnovější studie Centra ekonomických a tržních analýz však uvádí, že co se týká čepovaného piva, tržby pivovarům loni poklesly o šest miliard korun.

Vážnost situace dokládá i skutečnost, že už na konci roku 2019 se vlastní kapitál skupiny Lobkowicz propadl do záporu. A přestože čínský majitel do skupiny následně nalil 150 milionů korun, musel holding uzavřít část svých pivovarů. 

Postupně skupina přerušila výrobu v pivovarech v Uherském Brodě, Klášteře a také ve Vysokém Chlumci. „Jsme nuceni reagovat na déle než rok trvající pandemii COVID-19 a skutečnost, že jsou v České republice nepřetržitě uzavřeny restaurační provozy a zařízení,“ vysvětlovala tento krok v březnu mluvčí skupiny Martina Husková s tím, že případné otevření pivovarů bude majitel řešit po otevření restaurací. 

O opětovném otevření tři provozů mluví Lobkowicz i ve výroční zprávě, ovšem s podmínkou významného zvýšení poptávky. Oslovení zaměstnanci přitom v obnovení výroby uzavřených pivovarů nevěří.

Před nejistou budoucností společnosti už varuje samotný auditor, společnost PwC. Upozorňuje zejména na výši krátkodobých závazků, které se na konci loňského roku vyšplhaly na bezmála 1,2 miliardy korun. Deník E15 navíc loni v srpnu upozornil, že Pivovary Lobkowicz o téměř 566 milionů žaluje britská investiční skupina Chayton Capital. 

Čínská společnost CITIC Europe Holdings ovládá skupinu Pivovary Lobkowicz Group skrz svou firmu Lapasan. Pivovarnická skupina na svém webu uvádí, že roční výstav činí 1,3 milionu hektolitrů.