Slovensko možná odstoupí od pronájmu gripenů, jednání se komplikují

České gripeny na Islandu

České gripeny na Islandu Zdroj: Milan Nykodym, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Jednání Slovenska a Švédska o pronájmu stíhaček Gripen se zkomplikovala. Vyplývá to z vyjádření slovenského ministra obrany Martina Glváče. Podle něj není zatím jisté, zda si země nakonec pronajme zmiňované stroje, které využívá i česká armáda. Slovensko zřejmě bude muset déle využívat dosluhující bitevníky ruské výroby.

„Švédská strana nabízí kvazi dlouhodobý finanční leasing. Já mám mandát od vlády na pronájem letových hodin. U pronájmu letových hodin byl jediný možný dodavatel, a to Švédsko. Pokud bychom se bavili o nějaké formě leasingu, v tom případě nemůžeme jednat jen se Švédskem, v úvahu přichází vícero výrobců,“ uvedl Glváč. Dodal, že na nákup nových stíhaček Slovensko peníze nemá.

Slovenská armáda v současnosti využívá k ochraně vzdušného prostoru země stíhačky MiG-29, pro které má země zajištěné dodávky náhradních dílů do listopadu příštího roku. Podle Glváče Slovensko platnost příslušné smlouvy pravděpodobně prodlouží o dva roky.

Vznikne společná česko-slovenská obrana?

Slovenské ministerstvo obrany počítalo s tím, že si pronajme od Švédska stíhačky na 1000 až 1200 letových hodin ročně. Náklady na tento pronájem by prý neměly být vyšší než provoz stávajících bitevníků.

Případná dohoda Slovenska se Švédskem o pronájmu stíhaček by ulehčila zavedení společné obrany vzdušného prostoru Česka a Slovenska, kterou prosazují politici obou zemí bývalé československé federace.

Současná slovenská vláda premiéra Roberta Fica zahájila největší modernizaci techniky slovenské armády v její novodobé historii. Rozhodla například o nákupu dvou vojenských dopravních letadel C-27J Spartan a devíti amerických víceúčelových vrtulníků Black Hawk.