Slovenský východ ztrácí legendu. J&T strojírny nezachránila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CKD Blansko

Po U. S. Steel Košice vyhlásila svůj konec historicky druhá nejvýznamnější fabrika z metropole východního Slovenska. Východoslovenské strojírny vyrábějící speciální ocelářské a těžební stroje šly do konkurzu. „Když jsem se stal ředitelem, podíval jsem se na ekonomické výsledky. Bylo jasné, že se situace nedá zachránit. Zaměstnancům jsem oznámil, že musíme skončit,“ uvedl ředitel VSS Foundry Ján Zátorský.

Tvrdí, že nechtěl nést odpovědnost za to, že se firma dostane do ještě větších problémů. Hrozilo by i to, že s sebou stáhne další firmy. Proto návrh na konkurz podal sám. Podle něj bylo otázkou času, kdy přijde návrh na konkurzní řízení ze strany věřitelů.

Pojišťovnám, bankám a partnerům dluží VSS Foundry statisíce eur. Má však i hodnotný majetek – výrobní zařízení, kterých v Evropě není mnoho. „J&T Banka má zástavní právo k majetku VSS Foundry z titulu zástavní smlouvy uzavřené k zajištění kontokorentního úvěru. Žádné ztráty jako banka neočekáváme,“ potvrzuje dostatečný majetek společnosti mluvčí J&T Nikol Kubaská.

Fabrika, která zaměstnávala více než dva tisíce lidí, bojuje s problémy od devadesátých let. Byla privatizována již za dob Vladimíra Mečiara, od té doby několikrát propouštěla a měnila majitele. V roce 2004, v době po velkém propouštění, se jejího kormidla chopila skupina J&T.

Od bankovních věřitelů zadlužené společnosti koupili finančníci 260milionové pohledávky a přes svou banku poskytli stamilionový úvěr. V roce 2009 poslalo vedení do konkurzu sesterskou firmu VSS Trade, která táhla ke dnu i VSS Foundry. Ani to však nepomohlo a fabrika s posledními 150 zaměstnanci končí. Ještě však probíhají jednání s investorem, který by mohl podnik v konkurzu odkoupit.