Slunečno? Evropa odpojí zelené elektrárny

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Letošní léto může být v evropské energetice unikátní. Je pravděpodobné, že v některých státech bude nutné ve dnech s nízkou spotřebou odpojovat od sítě obnovitelné zdroje energie. Důvodem je nízká kapacita exportních linek, které by nepotřebný proud odvedly do sousedních zemí. Týkat se to může Německa, Dánska, Švédska, Rumunska a mnoha dalších zemí, ukazuje analýza sdružení provozovatelů přenosových soustav ENTSO-E.

Vlastníci zelených elektráren na tom však neprodělají, protože i při odstřihnutí jejich výrobny od sítě jim zákony garantují nárok na finanční náhradu.

Meteorologové předpovídají teplé a slunečné léto, což bude nahrávat výrobě z obnovitelných zdrojů. Například německé solární elektrárny už v polovině dubna zaznamenaly historicky nevyšší jednodenní výrobu. Ruku v ruce s vysokou produkcí zeleného proudu jde pokles cen elektřiny na burzách. Data z burzy Epex Spot SE v Paříži ukazují, že od ledna do května se meziročně zdvojnásobil počet hodin, kdy bylo na trhu tolik elektřiny, že výrobci museli spotřebitelům za odběr dokonce platit.

V Německu a Rakousku ceny spadly do záporu na vnitrodenních trzích a trzích s dodávkou na další den.

Ceny se podepíší na kontraktech

Dolů by měly v létě jít i ceny dlouhodobějších kontraktů. „Souvisí to s vyšší výrobou slunečních elektráren,“ říká Ricardo Klimaschka z německé společnosti Energieunion, která obchoduje s elektřinou. Klimaschka předpovídá, že v červenci a srpnu se ceny na německé burze dostanou na 30 eur za megawatthodinu. Elektřina na příští rok se dnes prodává za 34,15 eura a na letošní červenec za 31,12 eura.

„V některých státech jsme byli příliš rychlí v rozvoji obnovitelných zdrojů,“ připustil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Dodal, že Evropa potřebuje lepší infrastrukturu, která bude schopná vyšší obtížně předvídatelnou výrobu ze slunce a větru pojmout. Entso-E ovšem upozorňuje, že provozovatelé přenosových soustav mohou mít potíže se získáním potřebných peněz.

Desetiletý plán rozvoje předpokládá investice ve výši 104 miliard eur, přičemž jde jen o část z nutných výdajů. Tyto investice budou podle sdružení muset zohlednit národní regulátoři v nastavení cen za přenos elektřiny.