Snižování emisí zůstane na bedrech automobilek, vyplývá z dokumentu EU

Ilustrační foto výfuku

Ilustrační foto výfuku Zdroj: ctk/AP

Snižování emisí skleníkových plynů v dopravě bude v příštích pěti až deseti letech ležet na bedrech automobilek. Evropská komise letos vydá dokument o omezování emisí, konkrétní a závazné cíle pro státy, tedy o kolik by množství oxidu uhličitého ve zplodinách mělo klesnout do určitého data, však stanovovat nebude.

„Neuvažujeme o tom ani v národních plánech pro snižování emisí v sektorech, které nespadají do systému obchodování s povolenkami. Státům budou přidělena celková tempa snižování emisí. Bude na nich, jaké nástroje zvolí,“ říká Phillip Good z generálního ředitelství pro energetiku Evropské komise.

Odpovědnosti za snižování skleníkových emisí se automobilky nezříkají. „Potřebujeme ovšem dostatečně dopředu vědět, jaké parametry vozů se od nás očekávají,“ dodává Michal Kadera, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto. Ovšem i bez dalšího zpřísňování emisních požadavků se podle něj dá čekat, že do roku 2050 ropu z dopravy vytlačí alternativní pohony.

V nejbližších letech konvenční motory

„Do roku 2020 bude největším příspěvkem ke snižování emisí růst účinnosti motorů. Vliv alternativních paliv bude malý, i když počet aut na plyn či elektřinu bude růst,“ říká Laura Lonza ze Společného výzkumného centra Evropské komise. Přechod k nízkoemisní dopravě je možný, ale cenou bude růst celkové spotřebované energie.

Komise už před pěti lety vyhlásila, že Evropská unie by měla postupně snížit množství CO2 z dopravy o 60 procent ve srovnání s rokem 1990. Doprava je totiž po energetice druhým největším zdrojem oxidu uhličitého. Na celkových evropských emisích se podílí jednou pětinou.