Sokolovská uhelná investuje do průmyslové zóny, má zaměstnat horníky

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: Sokolovska uhelna

Společnost Sokolovská uhelná chce ještě v letošním roce investovat zhruba 150 milionů korun do výstavby v budoucí průmyslové zóně Silvestr u Sokolova. Silvestr by se měl stát jednou ze tří budoucích průmyslových zón, které postupně převezmou zaměstnance po utlumení těžby uhlí na Sokolovsku. Při návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Karlovarském kraji to řekl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné František Štěpánek.

Zóna Silvestr podle Štěpánka nezabere žádnou zemědělskou půdu. „Toto území vzhledem k tomu, že zde v minulosti byla rozsáhlá průmyslová činnost, je výrazně připraveno pro příjem investorů. Výhoda tohoto území je, že podél celé průmyslové zóny vede dálnice s dvěma sjezdy s potenciálem propojení do evropské sítě u Marktredwitz. A kompletní zasíťování,“ řekl Štěpánek. Potřeba tak už podle něj budou jen sekundární rozvody sítí pro investory. Do lokality je také přivedena vlečka a vedle území bývalého dolu teče řeka Ohře.

V loňském roce Sokolovská uhelná v místě likvidovala rozsáhlé průmyslové objekty, v letošním roce půjdou peníze do zemních prací a infrastruktury. Další průmyslové zóny by mohly vznikat u Sokolova směrem na Staré Sedlo a dále u Nového Sedla.

Vláda slíbila pomoc

„Chci ocenit aktivitu Sokolovské uhelné, která se stará o to, co bude se zaměstnaností na Sokolovsku v příštích letech, až dojde k postupnému útlumu těžby a výroby energie v elektrárně Tisová. Vláda je připravena pomoci prostřednictvím agentury CzechInvest i z hlediska propagace této unikátní příležitosti pro investice,“ řekl premiér Sobotka.

Území dolu Silvestr bývalo srdcem bývalé západní části sokolovského uhelného revíru, zaměstnáno zde bylo až 2500 lidí. Těžba v dole byla postupně utlumena do roku 2000. V současné době zaměstnává Sokolovská uhelná asi 3500 lidí, je největším zaměstnavatelem v Karlovarském kraji.

Třetí zóna v hraji

Průmyslová zóna Silvestr by byla třetí velkou průmyslovou zónou v kraji. Téměř obsazena je zóna v Chebu, rychle se rozvíjí také zóna v Ostrově. Podle hejtmana Martina Havla (ČSSD) bude kraj prosazovat i výstavbu dalších zón. „Chtěli bychom usilovat o to, aby ministerstvo životního prostředí slevilo ze svého požadavku na sedmdesátiprocentní obsazenost dosavadních průmyslových zón. Mohli bychom tak v Chebu rozjet další průmyslovou zónu, protože už nyní se zájemci hlásí a nemají kde stavět,“ řekl Havel.

Podle údajů ministerstva je ale chebská průmyslová zóna obsazena pouze ze 68 procent. „Tato data musíme precizovat. Potom máme příslib od pana premiéra, že nám pomůže v tom smyslu, že ministerstvo nebude lpět na oněch 70 procentech a povolí nám otevřít další průmyslovou zónu,“ uzavřel Hejtman.