Sokolovská uhelná na prahu změn. Od dědiců Ulčáka převezme obchodníka s energiemi

Hnědouhelná elektrárna Tisová přešla v roce 2017 z majetku ČEZ na Sokolovskou uhelnou.

Hnědouhelná elektrárna Tisová přešla v roce 2017 z majetku ČEZ na Sokolovskou uhelnou. Zdroj: ČEZ

Těžební společnost Sokolovská uhelná rozšiřuje své portfolio.
2
Fotogalerie

Těžební společnost Sokolovská uhelná rozšiřuje své aktivity. Chystá se převzít obchodníka s elektřinou T-Watt, který patří dědicům zesnulého podnikatele Martina Ulčáka. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad, který o ní informoval na svých stránkách.

Převzetí firmy může podle zdroje deníku E15 z energetického trhu vést ke snížení dluhu, který měl Ulčák směrem k těžební společnosti. Závazek měl v době úmrtí podnikatele dosahovat více než miliardy korun. Hlavním motivem akvizice jsou však strategické cíle skupiny, říká místopředseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek. „Do oblasti obchodování s energiemi chceme vstoupit už dlouho a převzetí společnost T-Watt nám umožnilo celý proces urychlit,“ sdělil deníku E15 Tomek.

T-Watt je velkoobchodník s elektřinou, kterého americký list Financial Times zařadili na 239. pozici v žebříčku nejrychleji rostoucích evropských firem v období mezi lety 2015 až 2018. Zařazení do prestižního žebříčku poměrně neznámé firmy má ovšem jednoduché vysvětlení. Pro obchodníka s energiemi, který byl založený teprve v roce 2014, nebylo nikterak složité své výnosy z nízké základny akcelerovat až na jednotky miliard, tedy na běžnou úroveň výnosů energetických velkoobchodníků. 

T-Watt měl podle poslední zveřejněné výroční zprávy z roku 2019 tržby 3,2 miliardy a provozní zisk (EBITDA) 13,5 milionu korun. Sokolovská uhelná chce tyto ukazatele do pěti let zdvojnásobit. „T-Watt se Sokolovskou uhelnou dlouhodobě obchodoval. Naším cílem je tento vnitroskupinový obchod posílit, což mají zajistit především obnovitelné zdroje, které se chystáme v nejbližších letech postavit. Postupně pak chceme přidávat i další obchodní partnery,“ nastínil plány Tomek. Rozvoji T-wattu podle něj pomůže i rozšíření obchodovaných produktů. K elektřině se má přidat plyn a emisní povolenky.

Sokolovská uhelná, která těží a zpracovává hnědé uhlí a zároveň provozuje elektrárny ve Vřesové a v Tisové, je na počátku rozsáhlých změn. Důvodem jsou rostoucí platby za emisní povolenky. Energetická skupina chce proto v elektrárnách postupně začít využívat plyn místo uhlí a zároveň vybudovat i obnovitelné zdroje energie.

Přes 40 procent v Sokolovské uhelné drží spoluzakladatel společnosti Jaroslav Rokos a zbytek kontroluje rodina druhého spoluzakladatele, rovněž nedávno zesnulého, Františka Štěpánka.