Sokolovská uhelná se chystá na další uhlí vedle jezera Medard

Lom Medard-Libík

Lom Medard-Libík Zdroj: CTK

Při sanaci závěrného svahu bývalého lomu Medard-Libík chce Sokolovská uhelná vytěžit dalších 1,7 milionu tun uhlí. Od roku 2012 v lokalitě vytěžila skoro milion tun uhlí.

Těžební společnost Sokolovská uhelná hodlá oživit v minulosti odepsané zásoby hnědého uhlí. V sousedství jezera Medard, které vzniklo zatopením stejnojmenného hnědouhelného lomu, se nyní připravuje na povolení vytěžit až 1,7 milionu tun uhlí. Firma už požádala o posouzení dopadu záměru na životní prostředí. Začít by chtěla už letos a skončit v roce 2020.

K uhlí, které už stát ze zásob odepsal, se Sokolovské uhelné otevřela cesta v roce 2012. V té době musela kvůli možným problémům s dlouhodobou stabilitou upravit závěrný svah v lokalitě Medard-Libík. Zároveň získala povolení vytěžit zbytkové zásoby uhlí, ke kterým se v rámci sanačních prací dostane.

V lokalitě Medard-Libík by se mělo v příštích čtyřech až pěti letech těžit v průměru půl milionu tun ročně.

„Loni jsme z této lokality vytěžili 208 705 tun uhlí. Těžba jako taková byla v roce 2015 zaměřena na těžbu skrývky,“ říká vedoucí kanceláře dozorčí rady Sokolovské uhelné Josef Michalský. V letech 2012 až 2014 z této lokality firma vytěžila podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu 739 tisíc tun uhlí. Na základě stávajícího povolení zbývá k vytěžení zhruba 300 tisíc tun uhlí.

Proto chce Sokolovská uhelná těžbu rozšířit ve čtyřech etapách na dalších 15 hektarů sousedících s roztěženou lokalitou. Z odepsaných zásob se tam dá vytěžit až 1,714 milionu tun uhlí. Ročně by se zde mělo v příštích čtyřech až pěti letech těžit v průměru půl milionu tun. To odpovídá desetině roční těžby uhlí Sokolovské uhelné, jak je pro nadcházející roky plánovaná.
„Jde o konečné vypořádání dané lokality,“ dodává Michalský.

Umístění dolu Medard-Libík

Získané uhlí využije Sokolovská uhelná v palivovém kombinátu Vřesová, kde se z uhlí vyrábí syntézní plyn, který se poté spaluje v elektrárně Vřesová. Ročně elektrárna s výkonem 398 megawattů potřebuje 1,5–2 miliony tun uhlí. „Ušetřené uhlí z našeho lomu Jiří bude uplatněno k vykrytí požadavků externích odběratelů,“ tvrdí Michalský. Na trh firma dodává 2,8 milionu tun uhlí za rok.

Loni Sokolovská uhelná zvýšila těžbu uhlí proti roku 2014 o 110 tisíc tun na 6,49 milionu tun. Od roku 2010 těží jen v lomu Jiří. Dobývání v sousedním lomu Družba musela zastavit kvůli skluzu zeminy. Jeho zásoby vytěží v budoucnu přes lom Jiří.
Podle projekcí ministerstva průmyslu se těžba Sokolovské uhelné po roce 2025 sníží na čtyři miliony tun ročně. Dobývání skončí kolem roku 2040.