Solární energie už se v Česku vyrobilo víc než za celý loňský rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Solární elektrárny v Česku za prvních pět měsíců letošního roku vyrobily 890 gigawatthodin elektřiny, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku výrazně více. Loni totiž za stejnou dobu vyrobily pouze 175 GWh elektřiny, za celý loňský rok činila jejich produkce 616 GWh. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Prudký nárůst výroby souvisí s tím, že výhodné státní dotace v loňském roce přilákaly do solárního sektoru řadu investorů. Solárních elektráren začalo rychle přibývat a jejich instalovaný výkon se zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 1950 MW.

Z celkového množství vyrobené elektřiny tvoří ale solární energie jen malý zlomek. Celkem za prvních pět měsíců vyrobily všechny tuzemské elektrárny téměř 38 tisíc GWh. Solární elektrárny tedy tvoří necelá tři procenta.

Výroba solárních zdrojů nicméně průběžně narůstá v průběhu roku se zlepšujícím se počasím. V lednu například registrovaly solární zdroje 39 vyrobených GWh, v květnu to již bylo 294 GWh.

Výkon je nestálý, přenosová soustava ho zatím zvládá

Podle ERÚ je během slunečních dnů kvůli solárním zdrojům často přebytek elektřiny v soustavě. Přenosová soustava ale zatím nestálý výkon fotovoltaik zvládá. Provozovatel soustavy ČEPS každý den nastavuje mix podpůrných služeb pro vykrytí nestálého výkonu solárních elektráren.

Kvůli nestálému výkonu a možnému negativnímu vlivu na přenosovou soustavu odmítá ČEPS vydávat smlouvy o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě. Stop stav na připojení těchto zdrojů trvá již rok a půl. ČEPS nyní vyhodnocuje vliv obnovitelných zdrojů na bezpečný provoz soustavy a v září by měl rozhodnout, zda stop stav zruší.

V důsledku rozvoje solárních elektráren hrozilo letos výrazné zdražení elektřiny, vláda proto přistoupila na sérii opatření, která růst cen omezila na průměrných zhruba pět procent. Jedno z těchto opatření tvoří také 26procentní daň za výrobu solární energie, kvůli které se nyní desítky investorů chtějí se státem soudit.

Na konci června však ERÚ varoval, že výrazný růst cen elektřiny hrozí i v příštím roce, pokud vláda znovu nepřispěje na omezení zdražení kvůli fotovoltaickým elektrárnám. Bez vládních dotací by zdražení elektřiny pro domácnosti mohlo činit 9,7 procenta, průmyslové podniky by si podle úřadu připlatily o 13,9 procenta více než letos. Loni státní dotace činila 12 miliard korun a pokud by zůstala zachována, průměrná cena elektřiny by se pro domácnosti mohla zvýšit o 3,6 procenta. Průmyslové podniky by si za elektrickou energii proti letošku připlatily o šest procent více.