Solárníci našli štít proti vládě, jejich investice ochrání holding

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Do českého solárního byznysu vstupuje nový fenomén. Vlastníci elektráren, kteří se nechtějí starat o provoz, ale přejí si zachovat stabilní výnos z investice, budou moci elektrárnu vložit do nově vzniklé společnosti European Solar Holdings (ESH).

Tu založila v Nizozemsku firma s českými kořeny Photon Energy Investments a vložila do ní všechny instalace, které má v Česku, na Slovensku a v Itálii. Celkem jde o 26 megawattů výkonu. Vstup do holdingu, v němž vlastník elektráren získá podíl odpovídající hodnotě zdroje a s tím adekvátní podíl na zisku, je otevřen investorům z celé Evropy.

ESH též vlastníkům elektráren slibuje, že je ochrání před změnami podmínek pro vyplácení dotací na solární elektřinu a dalšími zásahy, jimiž by mohly jednotlivé státy návratnost projektů ohrozit. „Elektrárny převedeme pod jurisdikci státu, který má s Evropskou unií vyjednanou silnou smlouvu o ochraně investic. Na jejím základě bychom pak požadovali v arbitrážích po vládách náhrady způsobených škod,“ vysvětluje Jan Krčmář z Photon Energy.

Princip yield-co
European Solar Holdings je založen na principu yield-co. Investoři do něj vloží majetek a pobírají pravidelný výnos. Firma může také za výhodnějších podmínek získat finance na rozvoj. Tento způsob financování zelené energie se objevil v USA. Je alternativou k zakládání nemovitostních investičních fondů, jejichž aktivy jsou instalace obnovitelných zdrojů.

Do tří let chce mít ESH elektrárny s výkonem jednoho gigawattu. „Zájem jsme zaznamenali od investorů v Česku, na Slovensku, v Itálii a ve Španělsku,“ dodává Krčmář. Jenže plány holdingu mohou narazit v bankách, které na elektrárny poskytly úvěry. Bez jejich souhlasu vlastník svou elektrárnu do holdingu nevloží. Nejmenovaný bankéř také uvádí, že převést úvěrové smlouvy na nového dlužníka nepůjde snadno.

Trendem posledních měsíců je slučování elektráren a refinancování jejich dluhů novým výhodnějším úvěrem za celou skupinu. Tímto směrem však ESH jít nechce. „Elektrárny budeme přebírat i s úvěry, s jejich refinancováním se zatím nepočítá,“ říká Krčmář. Pro banky však bude vklad elektráren do ESH výhodný, protože je ochrání před dopady možných vládních zásahů.

Jakmile ESH shromáždí elektrárny s instalovaným výkonem 250 megawattů, počítá s úpisem vlastních akcií. Jednotliví podílníci pak podíly vymění za akcie. Peníze získané emisí ESH použije na nové projekty. Zatím se podle Krčmáře nejperspektivněji jeví solární projekty mimo Evropu. Vyloučeno není rozšíření portfolia ESH o jiné typy obnovitelných zdrojů.

Zdeněk Zemek: Fotovoltaika má být exemplární případ