Solárníci podali trestní oznámení na regulační úřad

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Energetický regulační úřad předal Ústavnímu soudu zkreslené informace, tvrdí solárníci. Z tohoto důvodu již podali trestní oznámení a správní žalobu. Rozruch kolem fotovoltaických elektráren vyvolala počátkem února předsedkyně ERÚ Vitásková, když zveřejnila výsledky auditu o stanovování výkupních cen elektřiny ze solárních zdrojů. Podle auditu stanovovali úředníci ERÚ v letech 2005 až 2011 tyto ceny špatně, a zřejmě tak způsobili škodu v řádu desítek miliard korun.

Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani. Na veřejnost se dnes také dostal vnitřní audit ERÚ, podle kterého špatným nastavením výkupních cen fotovoltaické elektřiny byly způsobeny miliardové škody. Konkrétní viníky však podle auditu není možné dohledat.

Solární daň 26 procent napadli u Ústavního soudu provozovatelé fotovoltaických elektráren, soud ale jejich výhrady odmítl a ponechal daň v platnosti. Ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová již dříve uvedla, že ERÚ poskytl soudu dva různé propočty, které byly „prokazatelně zmanipulované a chybné“.

„ERÚ obelhal Ústavní soud i premiéra, neboť zkreslil oba dva výpočty návratnosti fotovoltaických elektráren. Proto jsme nuceni na ERÚ, jeho předsedkyni a pracovníky, kteří se podíleli na zpracování těchto podkladů, podat trestní oznámení a přímo investoři solárních projektů se brání správní žalobou,“ uvedla dnes Musilová. Oznámení bylo podáno ve středu na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. ERÚ už minulý týden označil výroky Musilové o zmanipulovaných posudcích za nepravdivé.

Počet solárních elektráren v ČeskuPočet solárních elektráren v Česku | E15

Informační institut dnes představil vnitřní audit ERÚ, na základě kterého už dříve Vitásková podala podnět státnímu zastupitelství, aby prověřilo, zda nedošlo ke zneužití pravomoci úřední osoby. ERÚ dosud audit oficiálně nezveřejnil.

Audit, který hodnotil fungování ERÚ v letech 2005 až 2011, konstatuje, že ERÚ nepřesně nastavil výkupní ceny fotovoltaické elektřiny. Audit dále uvádí, že za zkoumané období není v ERÚ dostatečná dokumentace k procesu nastavení výkupních cen. Úřad také pozdě reagoval na situaci v oblasti fotovoltaiky, když došlo k výraznému poklesu nákladů na vybudování solárních elektráren.

„Podle nám poskytnutých dokumentů byla snaha Energetického regulačního úřadu řešit vzniklou situaci zaznamenána teprve v polovině roku 2008, kdy už byla situace vážná,“ konstatuje audit. Snahu o spolupráci s ministerstvy životního prostředí a průmyslu a obchodu při změně zákona o obnovitelných zdrojích začal ERÚ podle auditu vyvíjet až v polovině roku 2009. Novela tak přišla do Poslanecké sněmovny až v listopadu 2009, takže nebylo možné zajistit její účinnost k 1. lednu 2010, což vyústilo v takzvaný solární boom.

Kdo je za chyby zodpovědný, audit neuvádí. „Vzhledem k tomu, jaký tam panoval chlív, tak není možné dohledat odpovědnost konkrétních osob,“ řekl zástupce Informačního institutu Petr Cibulka. Podle něj je ale nezpochybnitelná objektivní odpovědnost bývalého vedení ERÚ, tedy bývalého předsedy Josefa Fiřta, bývalého místopředsedy Blahoslava Němečka a bývalého ředitele odboru elektroenergetiky Stanislava Trávníčka.

Bývalý předseda ERÚ Fiřt se už dříve v souvislosti s auditem v médiích hájil tím, že on i bývalé vedení úřadu vydávali cenové rozhodnutí na „základě perfektních rozborů a na základě platné legislativy“.