Solárníci se do recyklování nehrnou, vyřešenou ji nemá každý desátý

solární panely

solární panely Zdroj: Petr Horky

Recyklaci fotovoltaických panelů nemá ani po čtvrt roce vyřešenou až dva tisíce provozovatelů solárních elektráren, tedy každý desátý. Upozornila na to Česká fotovoltaická asociace, solárníci mají podle asociace problém si vybrat mezi kolektivními systémy.

„Ačkoliv se nedávno zaregistroval ČEZ, který je s instalovaným výkonem 125 magawattů největší provozovatel v Česku, stále je podle našich informací zhruba 150 megawattů bez registrace,“ uvedl výkonný ředitel České fotovolaické asociace Petr Maule.

Na trhu se podle něj zaregistrovalo již sedm kolektivních systémů. První platby by měli začít solárníci na jejich účty podle Mauleho převádět v roce 2014. Provozovatele, kteří by povinnost registrace nesplnili, čekají podle mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Simony Cigánkové sankce až ve výši deseti milionů korun. „ČIŽP zahrne kontroly registrací do své činnosti v příštím roce,“ uvedla Cigánková.

Aktuální přehled registrací:
Instalovaný výkon, na který se v ČR vztahuje povinná registrace 2072,02 MW
Dosud nezaregistrovaný instalovaný výkon (kvalifikovaný odhad) 150 MW
Počet panelů, které nejsou zaregistrovány (přepočet podle odhadnutého instalovaného výkonu) 750 000

Zdroj ČFA

Ředitel kolektivního systému Asekol Solar Miloslav Kužela sdělil, že denně přijímají desítky solárníků. „Češi ale rádi nechávají věci na poslední chvíli,“ dodal. Podle vyhlášky, která zákon provází, musí majitelé solárních elektráren platit 8,50 koruny za kilogram panelů. Peníze budou mířit na speciální účet a v budoucnu se využijí na ekologickou likvidaci panelů.